NaslovnaObavještenjaParodontopatija - faktori nastanka, liječenje

Parodontopatija – faktori nastanka, liječenje

- Advertisement -

Početak bolesti je uvijek isti. Prvo dolazi do upale desni – gingivitisa. U ovom stadijumu dolazi do krvarenja desni prilikom pranja zuba, a kod nekih pacijenta čak i na najmanji dodir/nadražaj. Moguća je osjetljivost desni.

Ova upala otežava čišćenje sulkusa (struktura kojom je zub oivičen). Zbog otežanog čišćenja dolazi do naseljavanja bakterija koje počinju da se razmnožavaju. Organizam aktivira nespecifičnu liniju odbrane, povećava se broj bielih krvnih zrnaca i monocita.

Ukoliko se u ovom stadijumu ne reaguje adekvatno, odnosno, ne smiri upala onda dolazi do daljeg napredovanja bolesti. Kiseli metaboliti bakterija zajedno sa ostacima liziranih bakterija i ćelijama odbrane oštećuju pripoj između gingive i zuba i tako nastaje parodontalni džep.

Foto: volterradental.com

Tada dolazi do naseljavanja novih sojeva bakterija, a organizam aktivira specifičnu liniju odbrane. Gingiva se pomjera ka vrhu korijena zuba. U ovom stadijumu bolest je ušla u hroničan tok, i ukoliko se ne preduzmu adekvatne mjere dolazi do razaranja kosti milimetar po milimetar dok ne dođe do klaćenja i ispadanja zuba.

Česta pojava kod uznapredovale parodontopatije je neprijatan zadah iz usta kao posljedica gnoja i upale u parodontalnim džepovima. Od nekog oblika parodontopatije boluje preko 90% svjetske populacije. Kada bi se površina svih parodontalnih lezija sabrala dobili bismo jednu ranu prosječnog dlana šake.

Izvor: Instagram/teadent_studio

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -