Naslovna Savjeti Parodontolog - liječenje bolesti zubnog mesa

Parodontolog – liječenje bolesti zubnog mesa

Ukoliko ste imali simptome oboljenja parodonta koji uključuju crvene, otečene ili osjetljive desni ili ste imali neku drugu bol u ustima, krvarenje tokom četkanja zuba, stalan zadah ili Vam se promijenio zagriz, bilo bi dobro zakazati termin kod parodontologa.

Ipak, možda se pitate što je to tačno bolest parodonta i zbog čega je dobro posjetiti parodontologa radi liječenja?

Ovo su uobičajena pitanja, a odgovori na njih su važni! Riječ „parodontološki“ odnosi se na zubno meso i kost oko zuba.

Foto: smilepad.co.uk

Oboljenje parodonta, poznato i kao bolest zubnog mesa, uzrokuje hronični upalni odgovor na bakterije ispod i oko zuba. Bakterije nadražuju desni i stvaraju upalni odgovor koji s vremenom može uništiti desni i kost koja podupire zube.

Kada se oboljenje parodonta ne liječi, ona je jedan od glavnih uzroka gubitka zuba kod odraslih. Takođe, nekoliko istraživanja je otkrilo povezanost između oboljenja parodonta i drugih ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, dijabetesa i reumatoidnog artritisa.

Parodontolog je stomatolog specijalizovan za prevenciju, dijagnosticiranje i liječenje oboljenja parodonta te za zahvate na desnima i kosti oko zuba, poput ugradnje zubnih implantata.

Foto: bbc.com

Parodontolozi su stomatološki stručnjaci koji liječe upale u ustima. Oni su temeljito edukovani u pomenutim područjima, uključujuči i tri dodatne godine školovanja nakon stomatološkog fakulteta.

Dodatno školovanje parodontologa i široko iskustvo u liječenju bolesti i upala desni garantuje Vam da dobijate najbolju moguću njegu. Parodontolozi su, takođe, upoznati s najnovijim tehnikama dijagnostifikovanja i liječenje oboljenja parodonta.

Oni mogu izvesti kozmetičke parodontološke zahvate kako bi Vam pomogli da dobijete osmijeh kakav želite. Tokom prve posjete Vaš parodontolog će zajedno s Vama preći Vašu istoriju bolesti, uključujući i probleme sa zubima.

Foto: thesgem.com

Izuzetno je važno da Vaš parodontolog zna uzimate li neke lijekove ili se liječite od neke druge bolesti, jer to može uticati na način vašeg parodontološkog liječenja.

Pregledaće Vam desni da ustanovi ima li kakvog povlačenja zubnog mesa, a provjeriće Vam i zagriz.

Parodonotolog će smjestiti mali mjerni instrument između Vaših zuba i desni kako bi odredio dubinu Vaših džepova. Možda će napraviti i rendgenski snimak kako bi procijenio zdravlje zubne kosti ispod desni.

Ukoliko je potrebno liječenje, parodontolog će s Vama raspraviti o toku postupaka. Što ako nemam simptome oboljenja parodonta? Početni stadijum bolesti desni – gingivitis često nema tegoba ili su one neznatne.

Foto: wtop.com

Ponekad je sveobuhvatna parodontološka procjena jedini način da se ustanovi postojanje oboljenja parodonta. Uz to, postoje brojni faktori rizika koji povećavaju izglede za dobijanje oboljenja parodonta.

Čak i ako mislite da nemate nikakvih simptoma oboljenja parodonta trebali bi da posjetite parodontologa ukoliko se neki od sljedećih faktora rizika odnosi na Vas: pušenje, dijabetes, srčane bolesti ili postojanje oboljenja parodonta u Vašoj porodici.

Ako niste spremni da posjetite parodontologa sjetite se da četkate zube dva puta dnevno, čistiti ih koncem jednom dnevno i posjećujte Vašeg stomatologa svakih šest mjeseci radi pregleda i čišćenja zuba.

Vrlo je važno brinuti o Vašim zubima čak i ako nemate oboljenje parodonta!

Izvor: ordinacija Vlašić

- Advertisment -

POPULARNO

Stupio na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, velike novčane kazne za nepoštovanje

Objavljivanjem u Službenom listu (broj 64/2020), stupio je na snagu Zakona o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Kako stres utiče na vaše zube?

Već je poznato da prilikom stresnih situacija možete da dobijete glavobolju, bolove u stomaku, ali i osjećaj “da ćete pući”.

Snimak zuba – sve što treba da znate

Snimak zuba u stomatologiji koristi se kao pomoćno dijagnostičko sredstvo. Uz pomoć njega stomatolog može da procijeni stanje zuba i okolne kosti....

Deset zanimljivih činjenica o zubima koje možda niste znali

Usta nisu sterilna sredina!Nikako! U ustima živi preko 250 vrsta bakterija. Kako onda to da je četkanje toliko važno ako ih tako...
- Advertisment -