NaslovnaSavjetiParodontitis - kako prepoznati simptome na vrijeme?

Parodontitis – kako prepoznati simptome na vrijeme?

- Advertisement -

Parodontitis je ozbiljan oblik upale desni, odnosno gingive. Drugačije se može nazivati i parodontoza, a često i parodontopatija. Naime, kada dođe do upale desni, odnosno gingivitisa, veoma je važno blagovremeno reagovanje i rješavanja problema.

Ukoliko se to, ipak, ne dogodi, blaga upala desni može prerasti u ozbiljan stomatološki problem, koji često dovodi do gubitka zuba. Iz tog razloga, trebalo bi da znate koji su osnovni simptomi ove bolesti desni, kako biste na vrijeme reagovali na problem i obratili se izabranom stomatologu. Koji su simptomi na koje bi trebalo da obratite pažnju i kako se liječi parodontitis, otkrivamo vam u narednim redovima.

Foto: dr-ast.rs

Kako prepoznati simptome parodontitisa?
Kao što smo ranije i naglasili, parodontitis predstavlja teži oblik upale desni. Ono što je dobra vijest, jeste da su simptomi lako prepoznatljivi, te je moguće liječenje, ukoliko se na vrijeme otkriju. Prvi i osnovni simptom koji mogu iskusiti osobe sa parodontitisom jeste krvarenje desni. Krvarenje desni može se dogoditi i usljed najmanje ’’povrede’’ četkicom za zube.

Naime, otečene desni veoma su osjetljive na dodir, pa i žvakanje hrane može dovesti do bola i krvarenja. Ukoliko primijetite krv kod pranja zuba ili kada jede čvrstu hranu, to je prvi alarm da posjetite svog stomatologa. Još jedan od simptoma uznapredovale upale desni jeste neprijadan zadah iz usta.

I pored održavanja optimalne oralne higijene, parodontitis može uzrokovati neprijatan zadah, kakav do sada niste imali. Ovo je, takođe, znak upozorenja, koji nikako ne bi trebalo ignorisati. Povlačenje desni od zuba još jedan je od prepoznatljivih simptoma parodontitisa. Ako bolest napreduje, povlačenje desni može učiniti zube manje stabilnim, što kasnije dovodi i do gubitka zuba. Reagujte na vrijeme!

Foto: dr-ast.rs

Parodontitis – Uzroci nastanka i posljedice koje može doneti ova bolest desni
Kao što smo ranije i naglasili, parodontitis najčešće nastaje kada pacijenti ne liječe gingivitis, odnosno blagu upalu desni. Nagomilavanje bakterija plaka ispod i iznad linije desni (mjesto gdje se desni spajaju sa zubima) dovodi do parodontitisa. Kada se to dogodi, a ne reaguje se na vrijeme, može se dogoditi nepovratno oštećenje na kostima i tkivima koja su potpora vašim zubima.

Tada dolazi do potpunog gubitka zuba. Parodontalni džepovi su karakteristični za uznapredovalu upalu desni, a vremenom se samo povećavaju. Ukoliko ne posjetite stomatologa, i tada može doći do gubitka zuba. Ako upala desni napreduje duboko u zub i okolna tkiva, može se dogoditi postepeno propadanje parodontalnih tkiva, ali i zubnog cementa. Tada je šteta nepopravljiva. Izuzetno je važno da se na vrijeme obratite svom stomatologu ukoliko primijetite neke od simptoma upale desni, kako bi se problem sanirao na vrijeme.

Foto: dr-ast.rs

Parodontitis – Liječenje podrazumijeva posjetu stomatologu!
Liječenje parodontitisa podrazumijeva posjetu stomatologu. Tek tada moguća je primjena odgovarajuće terapije. Stomatolog će sasvim sigurno preporučiti odgovarajuću terapiju, a u određenim slučajevima može biti neophodna i hirurška intervencija ili upotreba antibiotika. Oralna higijena je naročito važna u liječenju parodontitisa.

Svakodnevno pranje zuba četkicom za zube nije dovoljno. Pored toga, moraćete koristiti i konac za zube. Pažljiva upotreba konca za zube se savjetuje osobama sa bolestima zuba ili desni, kako ne bi došlo do povrede ili traume. Dakle, ukoliko se na vrijeme obratite stomatologu, upala desni može proći bez većih posljedica i komplikacija. Ukoliko to ne učinite, šteta može biti nepopravljiva. Izbor je na vama.

Izvor: ordinacija Dr Ast

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -