fbpx
NaslovnaSavjetiOvo su znakovi da su vašim mališanima počeli da rastu zubi

Ovo su znakovi da su vašim mališanima počeli da rastu zubi

- Advertisement -

Bebe najčešće dobijaju prve zubiće između četvrtog i osmog mjeseca života, ali nije rijetkost da zubići ne izrastu ni do prve godine. Broj beba koje se rode sa zubićem ili im oni izrastu tokom prva četiri mjeseca života je manji.

Kao što nema posebnog obrasca kada će izrasti zubić, takođe ne možete znati ni koliko će ih boljeti i kako će to podnijeti.

Foto: psychologytoday.com

Ponekad se kod beba i nekoliko sedmica unaprijed vidi da im raste zub jer se na tom području stvorilo crvenilo, pa čak i mala izbočina, dok kod druge djece nema nikakvih zakova tako dugo dok ne vidite da je zubić izašao.

Beba reaguje plačem ili razdražljivošću
Naravno, rast bebinih zubića sigurno je povezan s genetikom, tako da ako su vama i/ili ocu zubići izašli kasnije, velike su šanse da će tako biti i s vašom bebom, i obrnuto.

Sveukupno, vašoj bebi će do četvrte godine izrasti 20 zubića, iako većina djece do navršene treće godine života dobije sve zube.

Foto: healthline.com

*Razdražljivost: Kako kreću izbijati na površinu, zubi postaju sve oštriji, pa su zbog toga desni bebe najčešće upaljene i osjetljive, na šta beba reaguje plačem ili razdražljivošću.

Bol takve vrste najčešće se javlja pri izlasku prvih zubića i eventualno tokom rasta sjekutića, jer su mnogo veći nego zubi koji su do tada izrasli. Razdražljivost može biti i povezana s osjećajem prvih zuba, na koje beba nije naviknuta, pa tek uči živjeti s njima.

*Bale: Sa tri ili četiri mjeseca beba počinje baliti više nego ranije. Previše sline može izazvati povremeno kašljanje i grgljanje. Ali, ne trebate se previše brinuti zbog toga ukoliko je sve ostalo uredu s bebom i ukoliko ona ne pokazuje druge znake prehlade ili bolesti.

Foto: parenting.firstcry.com

*Osip po bradi: Kontakt sline s bradom može izazvati iritaciju. Ako se pojavi takav osip, pokušajte bebu brisati mekanom gazom kako ne biste još više iritirali kožu.

Beba kojoj rastu zubi u usta stavlja svaki predmet koji joj dođe pod ruku
*Ugrizi i nagrizanje: Beba kojoj rastu zubi u usta stavlja svaki predmet koji joj dođe pod ruku. Pritiskom ugriza beba smanjuje pritisak koji se stvara u desnima. Kupite igračke koje su namijenjene baš za to i redovno ih perite.

*Rijetka stolica ili proliv: Rast zuba djeluje i na bebinu psihu tako da se može dogoditi da dobije rijetku stolicu ili proliv. Neki to čak povezuju s velikom količinom progutanih bala koje razrjeđuju stolicu.

*Povišena temperatura: Blago povišena temperatura može biti jedan od znakova zubića. Neki roditelji i pedijatri će se složiti oko te činjenice, neki neće.

Foto: closeronline.co.uk

Na vama je da procijenite i da se eventualno posavjetujete s pedijatrom, ukoliko beba ima blago povišenu temperaturu duže od dva dana.

*Loš san: Zbog bola koji beba može osjećati tokom dana i noći, teže joj je da zaspe i održati san, pa je buđenje zagarantovano.

*Simptomi prehlade: Prilikom izlaženja zubića, kod neke djece mogu se javiti simptomi prehlade, kao što je curenje iz nosa i slično, ali to može biti povezano sa stvarnom prehladom, jer beba često drži ruke u ustima, što povećava mogućnost unosa bakterija.

Izvor: Bhdoktor/Amra Pašalić

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -