fbpx
NaslovnaSavjetiOvo su stvari koje vam ortodont nikada neće reći, a trebao bi...

Ovo su stvari koje vam ortodont nikada neće reći, a trebao bi…

- Advertisement -

Ne samo da znaju kada se ne brinete za svoje zube, ovi stručnjaci neke će vam činjenice namjerno prešutjeti. Razlog za nošenje aparatića za zube nije u potpunosti estetski, niti je vrijeme potrebno za njegovo nošenje strogo definirano. Portal thehealthy.com donosi nekoliko stvari koje vam ortodont nikada neće reći.
Moguće je da je aparatić kojeg nosite, prije vas imao neko drugi
Neki ortodonti pokušavaju smanjiti otpad, a samim time i troškove pa recikliraju. A da recikliraju i aparatiće govori i činjenica da postoje firme kao što je američka „Ortho-Cycle“ koje čiste, pregledavaju i korištene aparatiće vraćaju u funkciju.

Znaju kada ne koristite nevidljivi aparatić
“Zbog plavih linija koje se javljaju na krajevima nevidljivog aparatića znamo da ga ne koristite”, kazao je ortodont Metju LoPresti.
Ti tragovi, tvrdi, upotrebom aparatića nestaju.
Znaju kada pijete i jedete s nevidljivim aparatićem na zubima
“Aparatić je u takvim slučajevima sluzav, prljav i obojen”, navodi dr. Timoti Čejs i ističe kako tim ponašanjem ne samo oštećujete izgled aparatića nego ih i oštećujete i činite neupotrebljivim.
Tretman će vjerojatno trajati duže
Većina tretmana traje duže nego je predviđeno, a čak i računske preporuke ne moraju biti istinite.
“Naša tijela nisu roboti i nekima treba duže nego drugima”, tvrdi dr. Dženifer Jablou.

Osuđeni ste na aparatić – zauvijek
Skidanje fiksnog aparatića ne označava završetak tretmana jer i poslije njega, zube nešto mora držati na mjestu, navodi dr. LoPresti.
“Postoje brojne opcije koje uključuju aparatić kojeg stavljate tokom večeri ili pak aparatić koji se postavlja na unutrašnju stranu zuba kako bi ih držao”, kazao je.
Znaju ako ga prestanete koristiti
“Pacijenti koji su završili s predviđenim tretmanom i sada ne koriste pomoćne aparatiće, završe sa zubima koji se preklapaju ili pak odvajaju”, tvrdi dr. Čejs.
Kako spriječiti preosjetljivost zuba?
Aparatić nije samo estetsko pomagalo. Dok neki ljudi mogu čitav život imati krive zube jer im ne predstavljaju problem, drugima krivi zubi mogu otežati žvakanje i pričanje.
“Iako želimo da svi imaju predivan osmijeh, istina je da ne treba svima aparatić”, tvrdi dr. Set Njumen.

Iako mislite da vašem djetetu ne treba ortodont, svejedno ga na vrijeme odvedite na pregled
Sva djeca bi trebala posjetiti ortodonta sa sedam godina kako bi stručnjak utvrdio treba li ili im ne treba aparatić.
“Što ranije vidimo pacijenta to ćemo lakše utvrditi tretman i postići da zubi naposljetku ipak zauzmu pravi položaj”, kazala je dr. Džeki Miler.
Pušačima tretman može potrajati duže
“Pušače prepoznamo zato što se na njihovim zubima nakuplja prekomjeran plak”, tvrdi dr. Čejs. Takvo nakupljanje plaka uticaće i na aparatić pa će produžiti sam tretman. (www.ordinacija.vecernji.hr)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -