NaslovnaSavjetiOvo su prirodni lijekovi protiv zubobolje sa najboljim dejstvom

Ovo su prirodni lijekovi protiv zubobolje sa najboljim dejstvom

- Advertisement -

Zubobolja je sinonim za neprijatan osjećaj s kojim se nažalost susreće većina ljudi tokom života. Ona je svakako i korisna jer nam ukazuje na zdravstveni problem koji treba rješiti, slažu se stručnjaci širom svijeta. Svako, ko je bar jednom patio od zubobolje, dobro zna da u tom slučaju bol se ne osjeća samo u ustima. Veoma često, bol se može osjetiti i u drugim dijelovima tijela. Još veći problem je to što se zubobolja najčešće javlja noću kada je većina stomatologa nedostupna.

Svakako je stomatolog taj koji jedini može riješiti problem, ali postoje biljke koje imaju u sebi anestetike, tačnije supstance koje pomažu u smanjivanju bola i čijom upotrebom možete ublažiti bol dok ne budete u poziciji da dobijete stomatološku uslugu. Važno je napomenuti da, ukoliko imate zubobolju, onda postoji i razlog za to pa je najbolje da se što prije obratite profesionalcu, umjesto da problem liječite kod kuće u nadi da će nekim čudom nestati.

klincicStomatologija.me vam predstavlja neke prirodne preparate i mješavine koji imaju najbolje dejstvo u borbi protiv zubobolje.

Led – Prislonite led oko područja na kojem osjećate bol i neprijatan osjećaj će se u većini slučajeva odmah umanjiti jer led djeluje tako što privremeno „umrtvljuje“ nervne završetke.
Kamilica – Tradicionalno sredstvo koje vjekovima unazad pomaže u smanjenju bola zuba. Svježa kamilica daje bolje efekte od stare i suve. Biljka se stavi u male vrećice, poput onih za čaj, natopi se toplom vodom i nekoliko minuta drži na bolnom mjestu u ustima.
Ekstrakt vanile: Natopite vatu ekstraktom vanile i nanesite na bolno mjesto. Drugi ekstrakti koji imaju isti efekat su ekstrakt limuna, badema i nane.

Ulje čajevca: Drevna biljka australijskih domorodaca Aboridžina. Kap ili dvije će biti od pomoći. Možete dodati nekoliko kapi ulja u čašu mlake vode i dobijenom mješavinom ispirati usta.

Bijeli luk – Bijeli luk je svakako najpoznatiji lijek koji je od davnina korišćen kao analgetik i anestetik. Upravo zbog tih svojih svojstava riječ je jednom od najefikasnijih prirodnih lijekova protiv zubobolje. Pripremite oblogu tako da sitno nasjeckani luk stavite u papirnu maramicu i potom ga dodatno izgnječite rukama kako bi se oslobodilo što je moguće esencijalnog ulja. Oblogu držite nekoliko minuta na bolnom mjestu na obrazu. Bijeli luk i bolje djeluje ako se jedan čen zgnječi i prisloni na bolno područje.
Lavanda i sirće – Kašičicu sušene lavande prelijete sirćetom i držite nekoliko minuta u ustima. Napomena: Smješu nikako nemojte progutati.
Listovi nane: Žvaćite svježe listove nane. Ukoliko nemate svježu, suvu nanu prelijte toplom vodom i nanesite na bolno mjesto.

Bokvica: Isto kao i sa nanom – potrebno je da zvaćete list svježe bokvice. Kada ga sažvaćete, onda ga nanesite i držite na bolnom mjestu.

Ulje anisa – Umasirajte ulje anisa u zubno meso. Anis ima antiseptička i analgetička svojstva pa djeluje i protivupalno, kao i protiv bolova.

Ulje klinčića i maslinovo ulje – Pomiješajte ulje klinčića i maslinovo ulje pa ih uz pomoć vate nanesite na zahvaćeno područje. Kratkotrajno žvakanje klinčića je efektivinije ali onim zubima koji nisu blizu bolnog mjesta jer direktni susret tog začina s bolnim zubom može izazvati još veće probleme.

Kantarion – Protiv zubobolje možete koristiti mješavinu čaja koji se pravi od kantariona, nevena i lovorovog lista. Pet kašika mješavine ovih biljaka prelijte s pola litre vode. Nakon što voda proključa skinite je sa vatre i nakon 30 do 40 minuta tečnost možete koristiti za ispiranje usta.

Cimet i med – Napravite smjesu od jedne kašićice cimetovog praha i pet kašičica meda i nanesite je na bolni zub.

Akupresura – Jedna od drevnih istočnjačkih metoda za poboljšanje zdravlja. U video prilogu možete pogledati savjete za ublažavanje zubobolje pomoću akupresure.

Leave a Reply

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -