NaslovnaSavjetiOvo su najvažniji detalji o zubnim implantima

Ovo su najvažniji detalji o zubnim implantima

- Advertisement -

Zubni implanti su unijeli revoluciju u stomatološke intervencije. Riječ je o namjenski oblikovanim nadoknadama koje zamjenjuju korijen zuba koji nedostaje i oni su osnova za izradu krunica, mostova ili proteza. Implantati se postavljaju hirurški u vilicu. Implantati su postali izuzetno popularno stomatološko rješenje, jer se ponašaju prirodnije i sigurnije nego kada se praktikuju druge metode nadoknade zuba, kao što su proteze. Studije pokazuju da je ugradnja implantata uspješna u više od 90 odsto slučajeva.

Ukoliko dođe do odbacivanja implanta, problem se obično javlja u toku prve godine nakon operacije. Nakon toga, samo oko jedan odsto svih implantata biva odbačeno svake naredne godine. Od presudnog značaja za dugoročni uspjeh implantacije i uspješnu funkciju implantata jeste održavanje besprjekorne oralne higijene i redovne kontrole pacijenta poslije implantacije. Zato je od izuzetne važnosti obučavanje pacijenta za održavanje oralne higijene, uključujuci i primjenu specijalnih sredstava za čišćenje implantata i zubnih nadoknada na njima. U modernoj stomatologiji je u upotrebi više od 100 vrsta različitih implantacionih sistema (transdentalni, endosalni, subperiostalni, intramukozni…). Sada su najčešće primenjivani endosalni implanti (oblika korijena, veličinom i oblikom podsjećaju na korijene pravih zuba).

Prema konstrukciji, razlikuje se veći broj oblika, mada se najčešće koriste šraf-cilindar-implantati, cilindar-implantati i lisnati implantati napravljeni od titanijuma. Kada je implant ugrađen u kost, na njega se postavlja suprastruktura koja zamjenjuje patrljke zuba i služi kao nosač za krunicu, most ili protezu. Stomatolozi navode da ključ uspješnosti implantata leži u procesu oseointegracije ili biointegracije. U periodu nakon hirurške ugradnje implantata, u koštanom tkivu vilice se odigrava složen proces biointegracije, koji podrazumijeva formiranje nove kosti u kontaktu sa površinom kosti. Period biointegracije iznosi najčešće od četiri do šest mjeseci za gornju vilicu, dok je taj period dva do tri mjeseca za donju vilicu.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -