Ovo su najvažniji detalji o zubnim implantima

  Zubni implanti su unijeli revoluciju u stomatološke intervencije, slažu se stručnjaci širom svijeta.

  ImplantiRiječ je o namjenski oblikovanim nadoknadama koje zamjenjuju korjen zuba koji nedostaje, i oni su osnova za izradu krunica, mostova ili proteza. Implantati se postavljaju hirurski u vilicu.

  Implantati su postali izuzetno popularno stomatološko rješenje jer se ponašaju prirodnije i sigurnije nego kada se praktikuju druge metode nadoknade zuba, kao što su proteze.

  Studije pokazuju da je ugradnja implantata uspješna u više od 90% slučajeva. Ukoliko dođe do odbacivanja implanta, problem se obično javlja u toku prve godine nakon operacije. Nakon toga, samo oko jedan odsto svih implantata biva odbačeno svake naredne godine.

  Od presudnog značaja za dugoročni uspjeh implantacije i uspješnu funkciju implantata jeste održavanje besprekorne oralne higijene i redovne kontrole pacijenta posle implantacije.

  Zato je od izuzetne važnosti obučavanje pacijenta za održavanje oralne higijene, uključujuci i primjenu specijalnih sredstava za čišćenje implantata i zubnih nadoknada na njima.

  U modernoj stomatologiji je u upotrebi više od 100 vrsta različitih implantacionih sistema (transdentalni, endosalni, subperiostalni, intramukozni…)
  Sada su najčešće primenjivani  endosalni implanti (oblika korjena, veličinom i oblikom podsjećaju na korjene pravih zuba).

  Prema konstrukciji, razlikuje se veći broj oblika, mada se najčesce koriste šraf-cilindar-implantati, cilindar-implantati i lisnati implantati napravljeni od titanijuma. Kada je implant ugrađen u kost, na njega se postavlja suprastruktura koja zamijenjuje patrljke zuba, i služi kao nosač za krunicu, most ili protezu.

  Stomatolozi navode da ključ uspješnosti implantata leži u procesu oseointegracije ili biointegracije. U periodu nakon hirurške ugradnje implantata, u koštanom tkivu vilice se odigrava složen proces biointegracije, koji podrazumijeva formiranje nove kosti u kontaktu sa površinom kosti.
  Period biointegracije iznosi najčešće 4-6 mjeseci za gornju vilicu, dok je taj period 2-3 mjeseca za donju vilicu.

   

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  No comments yet.

  Komentariši

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.