NaslovnaZanimljivostiOvo je uloga dentalnog higijeničara u 21. vijeku

Ovo je uloga dentalnog higijeničara u 21. vijeku

- Advertisement -

WWW – Zanimanje dentalnih higijeničara utemeljio je Alfred Fones prije više od 100 godina u SAD-u radi promicanja oralnog zdravlja i prevencije oralnih bolesti.

halitosis-800x445Temeljna je etička odgovornost dentalnog higijeničara promocija i ponovno uspostavljanje oralnoga zdravlja. Uloga doktora dentalne medicine zasigurno također obuhvaća promociju oralnog zdravlja i prevenciju bolesti u okviru dijagnostičkih i operativnih mjera. Međutim, važno je istaknuti da je glavna razlika u opsegu djelatnosti koja je za doktora dentalne medicine daleko veća nego za dentalne higijeničare.

U svakom slučaju, ključna je uloga i jedne i druge profesije pružanje održive oralnozdravstvene skrbi svakom pacijentu. U nedavno provedenom istraživanju među doktorima dentalne medicine, pokazalo se da vrlo mali postotak doktora zapravo radi s dentalnim higijeničarima. To ukazuje na potencijalnu potrebu da se dentalni higijeničari dodatno integriraju u dentalnu medicinu kako bi se postojeće oralne bolesti uspješnije prevladale. To će zahtijevati dodatne napore dentalnih higijeničara, širenje obrazovnih ustanova i daljnje napore u smjeru uključivanja dentalnih higijeničara u postojeće prakse u javnome i privatnom zdravstvu.

U još jednom nedavno provedenom istraživanju doktore dentalne medicine tražilo se da procjene oralno zdravlje njihovih pacijenata. Nažalost, samo vrlo mali postotak naveo je da pacijenti imaju dobro oralno zdravlje. To opet ukazuje na potrebu za vještinama dentalnog higijeničara u promicanju oralnog zdravlja i prevenciji bolesti. Drugo istraživanje pokazalo je da dentalni higijeničari osjećaju kako se vrlo malo njihovih ukupnih vještina iskorištava. To odražava potrebu da se potiče iskorištavanje njihovog maksimalnog potencijala.kiselo-velika_609965S1

U europskom izvješću Velika Britanija, Španjolska, Švedska i Švicarska rangirane su kao najzdravije u Europi s obzirom na nisku prevalenciju teških parodontoloških bolesti, potvrđujući važnost uloge dentalnih higijeničara u zemljama u kojima postoje medicinsko-pravni okviri koji omogućuju njihovo uključivanje u učinkovitu skrb o parodontološkim pacijentima.

U međunarodnom izvješću također je identificirano kako postoji nerazmjer između oralno-zdravstvenih potreba i pružene skrbi, što ukazuje na potrebu za daljnjim razvojem struke dentalnih higijeničara i njihovom integracijom u svakodnevnu praksu. Predloženo je da će se unapređenjem edukacije dentalnih higijeničara postići bolje oralno i cjelokupno zdravlje za više ljudi. Važno je dentalne higijeničare pripremiti za potrebe društva. Pove- ćanje svijesti o identitetu struke utjecat će na to kako će se ona percipirati u javnosti.

Big healthy smile
Big healthy smile

Da bi došli do potpunog priznavanja, svaki član stomatološkog tima treba biti u potpunosti svjestan uloge dentalnog higijeničara u postizanju optimalnog uspjeha. Globalna reevaluacija potrebna je kako bi se osiguralo da se poveća iskoristivost higijeničara u pružanju oralno-zdravstvene zaštite s ekonomičnim i učinkovitim korištenjem resursa u zdravstvu.

Neophodno je poduzeti potrebne mjere kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost integrirane struke s ciljem smanjenje prevalencije oralnih bolesti koje se mogu spriječiti. U nedavno objavljenom opsežnom izvješću savjetuje se da buduća javnozdravstvena strategija treba biti usmjerena prema podržavanju pozitivnog ponašanja i usvajanju zajednič- kog pristupa u prepoznavanju faktora rizika i promicanju oralnog zdravlja. Dentalni higijeničari u postavkama javnog zdravstva mogu pozitivno utjecati na životnu kvalitetu pacijenta nudeći preventivne usluge.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -