NaslovnaSavjetiOve nedelje na pitanja čitalaca odgovaraju dr Aida Vučelj i dr Adel...

Ove nedelje na pitanja čitalaca odgovaraju dr Aida Vučelj i dr Adel Toković

- Advertisement -

Na pitanja čitalaca našeg portala, ove nedelje odgovaraju doktorka Aida Vučelj i doktor Adel Toković iz ordinacije “S-Dental clinic” iz Novog Pazara.
Imao sam jaku bol donjoj četvorci, a stomatolog kog sam posjetio (studiram i vam sam svog grada) mi je rekao da je u pitanju korijenski kanal. Da li je liječenje korijenskog kanala bolno?
„Postupak liječenja korijenskog kanala ne mora biti bolan, jer u savremenoj stomatologiji postoje metode i postupci liječenja koji neće biti neprijatno iskustvo. Sigurno da je najvažnije na vrijeme se javiti stomatologu i započeti liječenje“.
Oba roditelja imaju problema sa bolesti desnima (parodontitis). Zanima me da li je to nasljedno?

Dr Aida Vučelj

„Parodontopatija može biti nasljedna i stečena. Postoji dosta faktora koji mogu dovesti do parodontopatije. Svakako su najvažnije preventivne mjere, redovne kontrole kod stomatologa i može se na neki način spriječiti“.
Često se desi da, nesvjesno, stiskam vilicu. Da li stiskanjem, mogu da oštetim ili polomim zub?
„Stezanje zuba može biti veliki problem. Škripanje zuba (bruksizam) noću, može ujutru stvoriti probleme kao što su bol u zglobu, vilicama, mišićima kao i zubima. Ukoliko su zubi destruisani tako što imaju velike kvarove naravno da stezanjem može se polomiti zub ili ako postoji neki protetski rad ili plomba, takođe, se moze ošteti. Svakako se treba posjetiti stomatolog i naći najbolje rješenje, bilo da je to neki splint koji će olakšati ili sedativi“.

Dr Adel Toković

Dva zuba me bole kada pijem hladno, mada na njima nema znakova karijesa. Na toplo me ne boli. O čemu bi moglo da se radi?
„Kada zub boli na hladno može biti dosta faktora. Nekad vi ne vidite kvar koji je u dubini zuba ili između dva zuba, zatim neadekvatna plomba koja ne zatvara lijepo zub, nekad i duboki džep može da boli na hladno. Ali najčešće kad je zub zdrav i nema znakova karijesa ili plombi uzrok bude preosjetljiv dentin koji nastaje tako što se jedan deo gleđi ogoli najčešće kao posljedica nepravilnog pranja zuba“.
Postavljena mi je fiksna proteza prije par mjeseci, a sada mi se pojavio kamenac. Kako da riješim taj problem?
„Jedan od velikih problema fiksnih aparata jeste što je otežano čiđćenje zuba. Ima dosta prostora oko bravica, žica u koje zapada hrana i otežano se čiste. Sve to dovodi do problema kao što je stvaranje kamenca, neprijatan miris, početak kvara zuba i dr problemi. Morate da poboljšate higijenu zuba, da uzmete interdentalne četkice, konac, rastvore za ispiranje zuba da se trudite maksimalno da održite zube čiste i naravno na česte kontrole kod stomatologa, koji će vam dodatno pomoći poliranjem ili peskiranjem zuba“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -