NaslovnaObavještenjaOve namirnice su krivac za žute zube

Ove namirnice su krivac za žute zube

- Advertisement -

Recimo da bi pravilo kojeg bi trebalo da se pridržavate glasilo ovako – ako neka namirnica (hrana ili piće) može da vam oboji odeću, vjerovatno može i zube. Evo nekoliko glavnih krivaca za žute zube.
Vino
Nije važno da li je riječ o crvenom ili bijelom vinu, obje vrste su loše za vaše “bisere”. Vino je bogato taninima, tj. žutim polifenolima koji boje zube. Možda to nećete odmah primijetiti, ali što više vina pijete, zubi će biti sve žući. Da biste to spriječili, bilo bi dobro da nakon ispijanja vina operete zube ili ih makar isperete vodom.
Sirće
Ako previše često koristite sriće, dovešće do diskoloracije zuba. Dobra vijest je da to ne važi ako sirće jedete u kombinaciji sa salata, u ostalim slučajevima je loše za zube.

Kafa
Omiljeni napitak mnogih potamnjuje zube. Jedna od opcija da taj efekat ublažite je da pijete kafu sa mlijekom, ali i da perete zube nakon ispijanja kafe.
Paradajz sos
Dodatak mnogim jelima nije baš dobar za zube, ali stručnjaci kažu da će uticaj paradajz sosa na zube biti manji ako uz obrok jedete i spanać.
Borovnice
Veoma su dobre za zdravlje, ali za zube i nisu toliko. Zapravo, njihova tamna kožica je kriva za diskoloraciju zuba. Naravno, ne morate da prestanete da ih jedete, već samo isperite usta vodom nakon konzumiranja ovog voća.

Kari
Ukusni začin krivac je za žute zube, ali opet, taj uticaj možete da poništite time što ćete u obrok uključiti i spanać. Ovo zeleno povrće štiti zubnu gleđ, pa tako umanjuje loš uticaj karija.
Tamni gazirani sokovi
Možda će vam utoliti žeđ, ali će vam i potamniti zube. Pa, bilo bi najbolje da ih izbjegavate… (Mondo).

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -