fbpx
NaslovnaSavjetiOva četiri znaka su signal da morate posjetiti stomatologa

Ova četiri znaka su signal da morate posjetiti stomatologa

- Advertisement -

Ne dopustite da se loše pretvori u još gore! Važno je ići na redovne preglede kod stomatologa, svakih šest mjeseci na profesionalno čišćenje zuba i temeljni pregled. Međutim, ne zanemarite „crvene zastave“ između tih posjeta! Evo nekoliko znakova na koje bi trebalo da obratite pažnju i da posjetite stomatologa odmah.

Bol – Nikad ne zanemarujte zubobolju! Ako su vam zubi osjetljivi, to bi mogao biti prvi znak karijesa ili gnojnog procesa. Ako patite od upornog stomatološkog bola, onda je važno da se vaš zub pregleda što prije. Zubni kvar se može povećati, što dovodi do veće rekonstrukcije(i povećava cijenu troškova). Ako je to apsces, bol će se samo pogoršati, ne čekajte da prođe samo od sebe.

Foto: smilesfirstcornwall.com

Crvene desni – desni koje su natečene, crvene i koje krvare nisu normalne desni. Iritacija koja se pojavljuje kada perete i čistite zube mogu biti simptom parodontalne bolesti. Nekada krvarenje zubnog mesa može biti znak agresivnog pranja zuba i potrebno je provjeriti u našoj ordinaciji da li je uzrok krvarenja desni nepravilno pranje zuba ili je rezultat upale desni.

Previše kamenca – ako ste primijetili tvrde, ljuskave naslage na površini zuba, došlo je vrijeme da posjetite stomatologa. Nakupljanje kamenca je zapravo rast oralnih bakterija koje se vezuju za kamenac na zubima, što može dovesti do budućeg gubitka zuba.

Loš zadah – ako patite od lošeg zadaha, ne samo da je to neugodno, nego to, takođe, može ukazati na postojanje neke infekcije u usnoj šupljini! Ako se loš zadah ne popravi ispiranjem usta nekim antiseptikom ili pranjem zube, onda treba da definitivno provjerite kod stomatologa šta je uzrok tome!

Izvor: Ordinacija Smile Dent

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -