NaslovnaObavještenjaOtok desni - zašto se javlja i kako ga riješiti

Otok desni – zašto se javlja i kako ga riješiti

- Advertisement -

Desni (gingiva) predstavljaju dio sluzokože u usnoj duplji koja okružuje svaki zub. Zdrave desni su svijetlo ružičaste boje, bez prisutnog otoka i bez krvarenja. Ukoliko su oko zuba prisutni otok desni, crvenilo, krvarenje, gnoj ili bol, tada govorimo o zapaljenju desni. Postoje razni uzroci zbog kojih može doći do ovih promjena na desnima, kao i različita rješenja za ove probleme.

Otok desni oko zuba kao posljedica prisustva bakterija
Kada je na zubima i desnima prisutan zubni kamenac i meke naslage, tada je prisutan i veliki broj bakterija. Bakterije izazivaju zapaljenje desni, pa samim tim i njihovo oticanje. Ovo ne mora uvijek da bude bolno stanje, ali su takve desni često vrlo crvene i lako krvare na dodir.

Foto: vivirmasymejor.elmundo.es

Ovo stanje se relativno lako rješava – detaljnim čišćenjem zuba kod stomatologa kao i pravilnim održavanjem higijene kod kuće. Pacijenti se često brinu da li će skidanje kamenca oštetiti njihove zube, ali ovo je zabluda.

Čišćenje kamenca ne može da ošteti zube. Mnogo je veća šteta kada kamenac izaziva upalu desni, jer će ova upala uticati na povlačenje desni, odnosno doći će do razvoja paradentoze.

Otok desni kao posljedica infekcije džepa
Kod pacijenata koji imaju parodontopatiju (paradentozu), dolazi do povlačenja nivoa desni i nivoa kosti oko zuba. Tada kažemo da su oko zuba prisutni džepovi. Ovo stanje zuba je moguće održavati i njegovati u toku godina tako da paradentoza ne napreduje velikom brzinom.

Foto: preferreddentalcaresantarosa.com

Ukoliko se ovo stanje ne održava, odnosno ukoliko se u džepovima oko zuba nakupe bakterije, tada dolazi do otoka unutar parodontalnog džepa. Osim otoka i krvarenja, u ovim situacijama je često prisutan i jak bol, kao i gnoj. Tada je potrebno da se što ranije javite svom stomatologu kako bi se uradila kiretaža odnosno evakuacija sadržaja iz parodontalnog džepa.

Otok desni u dijelu korijena zuba
Zapaljenje živca unutar zuba može da dovede do otoka desni u predjelu tog zuba. Ovaj otok može biti veći i u nekim slučajevima može postati vidljiv i spolja na licu. Uz ovaj otok često se javljaju i bol i crvenilo.

Postoji i druga vrsta manjeg otoka koji je jasno lokalizovan, podsjeća na malo veću bubuljicu i naziva se fistula. Kada postoji zapaljenski proces na vrhu korijena zuba, fistula može da nastane u tom dijelu desni. Ona predstavlja komunikaciju zapaljenja sa spoljašnjom sredinom i na tom mjestu se zapaljenje zapravo prazni, te zbog toga ne dolazi do velikog otoka koji je vidljiv spolja.

Foto: orionsdental.com

Često se može vidjeti bjeličast sadržaj koji izlazi na tom mjestu. Zbog velikog broja baterija koji je prisutan oko korijena ovog zuba, ovom stanju treba odmah ozbiljno pristupiti. Veoma je važno da se ovo zapaljenje ukloni, kako bi se iz organizma uklonilo žarište.

Na osnovu pregleda i analize rtg snimka, stomatolog treba da procijeni da li je ovaj zub moguće liječiti i na taj način ukloniti infekciju, ili je zub neophodno izvaditi. Kada se radi liječenje zuba, najčšće se fistula na desnima zatvori i nestane već nakon nekoliko dana.

Oticanje desni kao posljedica iritacije
Iritacija desni može da nastane kada je na zubu prisutan karijes ili neadekvatna plomba. Takođe, preširoki rubovi navlaka, faseta ili mostova imaju isti uticaj. Desni na ovom mjestu otiču i krvare. Cijelo stanje dodatno otežava i hrana koja se na ovim mjestima zadržava.

Foto: royalcentredentalgroup.ca

Oticanje desni kao posljedica iritacije se rješava uklanjanjem te iritacije. To znači da će popravkom zuba, zamjenom neadekvatne plombe ili zamjenom neadekvatne navlake nestati i otok desni.

Oticanje desni kao posljedica povrede
Povreda desni može da se dogodi prilikom pranja zuba ili prilikom žvakanja. Oštra korica hljeba ili kost od ribe mogu lako da oštete sluzokožu. Na mjestu povrede se pored otoka vidi i mala ogrebotina. Ovo stanje nije opasno za desni i uglavnom prolazi samo od sebe u roku od par dana.

Povreda desni koja nastaje kao posljedica udarca u predjelu usta je ozbiljnije stanje. Desni na tom mjestu mogu da krvare i da budu nagnječene. U slučaju ove vrste povrede, potrebno je da se u što kraćem roku javite stomatologu kako bi se utvrdilo da li je došlo i do povrede zuba.

Foto: homesteading.com

Oticanje desni kod virusnih infekcija ili alergija
U sklopu nekih virusnih infekcija može se pored opštih simptoma (temperature, malaksalosti, respiratornih simpotima) javiti i oticanje desni. Ovo stanje je prisutno oko više zuba, ponekad čak i oko svih zuba.

U ovakvoj situaciji je potrebno da svom ljekaru ili stomatologu navedete koje sve simptome imate i da se u skladu sa tim prepiše odgovarajuća terapija, koja će pored uticaja na opšte simptome imati uticaj i na smirivanje simptoma na desnima.

U slučaju alergijske reakcije, terapije koju ljekar prepiše radi smirivanja svih simptoma, uticaće i na smirivanje simptoma na desnima.

Oticanje desni zbog disanja na usta
Kod osoba koje imaju problem sa disanjem na nos, desni otiču kao posljedica učestalog disanja na usta. Ovaj otok se javlja oko prednjih zuba, na mjestu gdje su desni pod direktnim uticajem vazduha koji se udiše.

Foto: easydentalquotes.com

Ovaj problem nije moguće riješiti dok se ne riješi prohodnost nosa. Ono što može da pomogne u ovoj situciji je detaljno održavanje oralne higijene kako hrana i bakterije ne bi dodatno uticale na uvećanje desni, kao i unos veće količine vode u toku dana.

Oticanje desni u trudnoći
U toku trudnoće, zbog uticaja hormona, desni mogu biti uvećane. Ovo uvećanje možebiti blago, ali u nekim slučajevima može biti i značajno. Uz uvećanje desni prisutno je i krvarenje koje se dešava i na najblaži pritisak.

Ukoliko u toku trudnoće primijetite da vam desni krvare i otiču, potrebno je da se javite svom stomatologu koji će detaljnim čišćenjem svih zuba olakšati ovo stanje i pomoći da se otok i krvarenje smanje.

Obroke u toku dana treba grupisati na tri ili četiri obroka poslije kojih ćete oprati zube. Savjetuje se da se izbjegava grickanje hrane po malo u toku cijelog dana.

Foto: dentalcareoflombard.com

Nakon porođaja i stabilizacije hormona u organizmu, desni će se vratiti na svoje pređašnje stanje. Iako su desni veoma osjetljiva struktura i lako otiču, krvare ili zabole, one sa druge strane posjeduju veliku moć regeneracije. Čim se ukloni uzročnik problema, desni vrlo brzo mogu da povrate svoj pređašnji izgled.

Oticanje desni treba shvatiti ozbiljno, najviše zbog toga što ukoliko se ova vrsta zapaljenja ne riješi na vrijeme, ono prelazi u hroničan proces odnosno u paradentozu.

Kada desni počnu da se povlače u okviru paradentoze, one se više ne mogu vratiti na pređašnji nivo.

Izvor: ordinacija Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -