fbpx
NaslovnaSavjetiOtkriveno kako dijabetes utiče na zube

Otkriveno kako dijabetes utiče na zube

- Advertisement -

Može se činiti da dijabetes i zubi nisu povezani, ali nije tako. Povećani šećer može dovesti do oralnih zdravstvenih problema. Postoji veliki broj studija koje se bave istraživanjem dijabetesa tipa 1 i dijabetesa tipa 2. Otkriveno je da problemi sa zubima mogu biti povezani sa dijabetesom. Novo istraživanje prvi put ima više podataka o tome da loše oralno zdravlje može imati veze sa dijabetesom. Bolest desni je uobičajna kod polovine stanovništva skoro u svim zemljama, a kod dijabetičara je njena učestalost mnogo veća i izraženja. Krajnja posljedica bolesti desni jeste gubitak zuba. Povezanost gubitka zuba sa dijabetesom nije jasna, ali je sigurno da je odnos dvosmjeran, kažu istraživači. Sa jedne strane dijabetes povećava rizik za loše stanje desni, a sa druge strane loše stanje zuba i desni povezani su sa lošim zdravstvenim stanjem dijabetičara.

Generalno gledano, ljekari se nisu fokusirali samo na stanje zuba kod pacijenata. Njihov glavni fokus bolesti bio je usmjeren na vid i cirkulaciju nogu, kao i oštećenje nerava. Istraživanje navodi da bi pored njege stopala i zaštite očiju, trebalo bi uvrstiti i redovan stomatološki pregled zuba i desni kod dijabetičara. Prema izvještaju, stopa dijabetesa u Americi postepeno je rasla od 1990. godine, a sada prvi put pokazuje znake usporavanja. U 2014. godini bilo je prijavljeno 1,4 miliona novih slučajeva, dok je u istom periodu 2009. godine bilo prijavljeno 1,7 miliona slučajeva. Trenutno u Americi 22 miliona ljudi živi sa dijabetesom, većina sa tipom 2. Za potrebe ove studije istraživači su prikupili podatke iz Amerike od 1971. do 2012. godine kod 37.000 slučajeva dijabetesa. Iako se sam gubitak zuba smanjio u proteklih 40 godina, ostao je mnogo češće prisutan kod osoba sa dijabetesom.

Dodatnom analizom za period 1999–2000. godine, istraživanje otkriva 34% manje šanse da osobe sa dijabetesom imaju više od 21 zuba u odnosu na osobe bez bolesti. Ranija istraživanja pokazala su da dijabetičari ne brinu previše o svojim zubima. Prema nekim pokazateljima, postoji vjerovatnoća da neki dijabetičari ne idu kod zubara ni po godinu dana. Rezultati studije ukazuju na potrebu poboljšanja stanja zuba i desni kod svih, a naročito kod dijabetičara, bez obzira na rasnu i etničku pripadnost. Komentari na ovu studiju uglavnom su pozitivni uz zapažanja o vezi između zuba i opšteg zdravstvenog stanja i zdravlja (stepana u kojoj bolest može uticati različito na rasne i etničke grupe). Redovne stomatološke posjete i dobra kućna njega zuba važni su za upravljanje „ličnim dijabetesom“, iako se na prvi pogled to čini nevažno. (krstarica.com)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -