NaslovnaObavještenjaOtkrivene biorazgradive trake i gel za prevenciju gubitka kostiju u parodontitisu

Otkrivene biorazgradive trake i gel za prevenciju gubitka kostiju u parodontitisu

- Advertisement -

Kao značajan korak u redefinisanju terapije parodontitisa naučnici sa „University College of Dentistry (NYU Dentistry)“ iz Njujorka, nagradili su startap kompaniju „Periomics Care“ od avgusta ove godine sa godišnjom finansijskom pomoći u vrijednosti od 224.000 američkih dolara za razvoj oralnih traka i gela za tretman parodontitisa. Sredstva za ovu finansijsku pomoć obezbijedio je Nacionalni instutut za dentalna i kraniofacijalna istraživanja i upotrebiće se specifično za prevenciju gubitka viličnih kostiju kod osoba obolelih od diabetes Tip 2. Parodontitis se pet puta češće javlja kod osoba oboljelih od dijabetes Tip 2 nego kod drugih ljudi i stoga se naučnici nadaju da će ovo istraživanje pomoći u razvoju terapijskih postupaka koji bi doveli do boljih rezultata terapije i smanjenja bolova kod pacijenata.

“Postoji velika praznina u ponudi terpaijskih proizvoda za parodontalna oboljenja koja djeluju na mehanizme koji uzrokuju pojavu oboljenja, a lako se primjenjuju kod pacijenata“ izjavila je dr Angela Kamer, vanredni profesor Parodontologije i implanotologije na Stomatološkom fakultetu NYU, koja je jedan od konsultanata na ovom projektu.
U prethodnom istraživanju koje su sproveli naučnici kompanije Periomics Care pronađen je metabolit pod nazivom sukcinat (succinate= koji je povišen kod osoba obolelih od dijabetesa i koji aktivira sukcinat-receptor 1 (SUCNR1). Istraživanje je pokazalo da blokiranje SUCNR1 aktivira kontrolu upalnog procesa i gubitka kosti u paorodoncijumu što ukazuje na to da bi SUCNR1 mogao biti koristan za dalji razvoj terapeutskih metoda prevencije gubitka vilične kosti u bolestima koje napadaju parodoncijum.

dr Dipak Saksena

dr Dipak Saksena

Imajući to u vidu, novo istraživanje je usmjereno na razvoj formule za ciljano djelovanje na taj protein kojom bi se impregnirali dentalne trake i gelovi. Prema izjavama istraživača, dentalne trake i gelovi će biti napravljeni od biorazgradivog materijala i biće natopljeni sa antagonistima SUCNR1, i ovaj proizvod je zaštićen kao privremeni američki patent. Trake su namijenjene za aplikaciju od strane stomatologa, dok će gel moći pacijenti sami da aplikuju na gingivu.
“Razvoj biorazgradivih dentalnih traka i gelova predstavlja korak napred u razvoju neinvazivnih metoda za augmentaciju i mogu da zamijene konvencionalne metode terapije parodontalnih oboljenja,” izjavio je dr Dipak Saksena (Dr. Deepak Saxena), vanredni profesor Baznih nauka i kraniofacijalne biologije na Stomatološkom fakultetu Univerziteta NYU i direktor kompanije Periomics Care. (Dental Tribune Srbija)

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -