NaslovnaObavještenjaOtkrivena povezanost bolesti bubrega i desni

Otkrivena povezanost bolesti bubrega i desni

- Advertisement -

Istraživanje britanskih naučnika otkriva povezanost bubrežnih bolesti i desni. Nova, studija sprovedena je na Univerzitetu Birmingem pod vođstvom profesora Ijana Čapla, sa katedre za paradontologiju. Tim stručnjaka analizirao je podatke osoba koje žive u Americi. Njih 13.734 učestvovalo je u programu za istraživanje nazvanom NHANES III (Third National Health and Nutrition Examination Survey). Od ukupnog broja osoba koji su bili učesnici u istraživanju, njih 561 (6%) je imalo hroničnu bubrežnu bolest. Oboljeli su praćeni preko 14 godina.

Tim je istraživao povezanost parodontitisa i smrtnosti kod osoba sa hroničnom bubrežnom bolesti, pa su tražili vezu između stope smrtnosti i drugim faktorima, kao što je dijabetes kod osoba oboljelih od bubrežne bolesti. Nakon deset godina proučavanja podataka i života bolesnika, dobijeni podaci pokazuju da je 32% osoba umrlo, a imale su bubrežnu bolest, ali ključno je da nisu imale problema sa zubima, dok je brojka veća kod onih osoba koji su imali problema i sa zubima i sa bubrezima – u njihovom slučaju smrtnost je čak 41%.

dr Ijan Čapl
dr Ijan Čapl

-Veliki broj osoba, nažalost, ne zna da ima problem sa desnima, a u novije vrijeme sve je više osoba koje imaju poteškoća sa desnima i ova bolest je postala globalni teret i veliki zdravstveni problem. Povezanost između bolest desni može omogućiti da se rano otkriju mnogi problemi i nadam se da će ovo istraživanje u budućnosti doprinijeti i pomoći mnogim da se spase njihovi životi – naglasio je Čapl.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -