fbpx
NaslovnaZanimljivostiOtkrijte kada je neophodno ukloniti umnjake

Otkrijte kada je neophodno ukloniti umnjake

- Advertisement -

Umnjaci ili takozvane osmice za mnoge ljude predstavljaju enigmu. Često se može čuti savjet da ih treba povaditi čim izniknu i da ovi zubi ničemu ne služe. Odgovore na ovu dilemu dali su stomatolozi Neda i Miloš Cvetković.

Dentist checking parient teeth holding dental mirrorHigijena je jako važna

Osmice su poslednji zubi u zubnom nizu, koji najkasnije niču, i to uglavnom posle dvadesete godine. Kod nekih osoba ovi zubi mogu i nedostajati, što se stručno zove hipodoncija.

– Ukoliko umnjaci niknu i postave se pravilno u zubni niz, pri čemu ne ugrožavaju susjedne zube, ne treba ih vaditi. Tada je bitno redovno ih dobro prati, jer s obzirom da su ovi zubi najudaljeniji i samim tim teže dostupni za čišćenje, često su zahvaćeni karijesom – objašnjava dr Neda Cvetković.

Ipak, nicanje osmica može biti i znatno otežano.

– To može biti posledica nedostatka prostora u vilici, nepravilnog položaja zuba, kao i nedovoljne eruptivne snage samog zuba. Ukoliko su oni u potpunosti u kosti, tada govorimo o impaktiranim osmicama. Kada djelimično probiju sluzokožu, ali ne mogu u potpunosti da niknu, radi se o poluimpaktiranim zubima. Ovakvi zubi su djelimično prekriveni sluzokožom, pa dolazi do zadržavanja hrane. To dovodi do nastanka infekcije. Nicanje osmica može biti praćeno bolom, crvenilom sluzokože i otežanim otvaranjem usta – dodaje naša sagovornica.

Kada se vadi umnjak

Prema riječima dr Miloša Cvetkovića, nekada je dovoljno uraditi cirkumciziju (uklanjanje sluzokože koja delimično prekriva zub). Međutim, to nije uvijek dovoljno.

– Zub nema prostora da nikne u potpunosti, može vršiti pritisak na korijenove susjednih zuba, pa ga je neophodno izvaditi. To se radi u lokalnoj anesteziji, tako da pacijent ne osjeća bol. Dužina trajanja intervencije zavisi od slučaja do slučaja. Nakon vađenja se može javiti otok, koji raste prvih 48 sati, pa je potrebno stavljati hladne obloge, ali nikako led. Treba praviti pauze. Bitno je naglasiti da pacijent, kao i posle bilo kog vađenja zuba, ne smije da ispira ranu ni sa čim – naglašava on.

Kako navodi, u slučaju bola, uzima se analgetik koji ne sadrži acetilsalicilnu kiselinu (jer ovi lekovi sprečavaju stvaranje krvnog ugruška koji je neophodan za zarastanje rane).

– Nekada osmice niknu u potpunosti, ali zbog nedovoljno prostora u vilici „guraju susjedne zube“ koji se pomjeraju i tada nastaje teskoba, pa je potrebno izvaditi ih iz ortodontskih razloga – zaključuje dr Miloš Cvetković.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -