fbpx
NaslovnaSavjetiOticanje zuba

Oticanje zuba

- Advertisement -

Brojni su potencijalni uzroci oticanja zuba. Šta god da je uzrok, to može biti ozbiljan problem koji je često rezultat bakterijske infekcije. Kao takav, iako postoje neke stvari koje možete učiniti za to kod kuće, vaš stomatolog treba da ga dijagnostifikuje i liječi, posebno ako ga prati groznica i otok lica.

Prema NI Direct-u, ako imate sve ove simptome pored oticanja zuba, infekcija se može širiti i može izazvati dodatne zdravstvene probleme kao što su otežano gutanje ili disanje. Ako niste u mogućnosti da odmah posjetite svog stomatologa, toplo se preporučuje da odete do Hitne pomoći.

Foto: facevaluedental.com

Potencijalni uzroci oticanja zuba i desni

Apsces zuba – ovo je često uzrokovano ekstremnim karijesom u korijenu vašeg zuba i može dovesti do oticanja zuba i desni. Često počinje jednostavno kao zubobolja. Ostali simptomi apscesa uključuju loš zadah, groznicu, osjetljivost zuba i otečene žlijezde.

Iritacija umnjaka – kako umnjaci pokušavaju da probiju desni, može doći do otoka. Da bi ublažili ovaj pritisak, stomatolozi i oralni hirurzi često preporučuju operaciju uklanjanja umnjaka. Nakon uklanjanja umnjaka, otok može ponovo biti primijetan u predjelima desni i zuba dok vam usta zarastaju. Da biste ublažili nelagodnost i borili se protiv bakterija, obavezno isperite usta slanom toplom vodom svakih nekoliko sati. Paketi leda sa strane vaših usta, takođe, mogu ublažiti bol.

Foto: stomatolog-beograd.rs

Gingivitis – ovo je najčešći uzrok natečenih, crvenih i iritiranih desni. Krvarenje desni, posebno nakon čišćenja koncem ili četkanja, takođe je simptom gingivitisa. Što ranije liječite gingivitis, veće su šanse da poništite njegove efekte na zdravlje zuba.

Nedostatak vitamina C – otok oko zuba je jedan od simptoma ovog nedostatka vitamina, kao i otečeni jezik. Ljekari i stomatolozi često preporučuju ne samo da se jede više voća, već i da se uzimaju suplemente vitamina C.

Liječenje i ublažavanje bolova kod otoka zuba

Možete da preduzmete mjere predostrožnosti protiv otoka u ustima svakodnevnim čišćenjem koncem i četkanjem, što će u velikoj mjeri smanjiti količinu štetnih bakterija na zubima i ispod linije desni, to se može desiti čak i najposvećenijim osobama koje peru zube.

Foto: collingwooddentist.com.au

Jedan lijek je ispiranje grla slanom vodom jer to ispire bakterije. Međutim, ovo je samo kućni lijek i problem može zahtijevati stručnu pažnju, posebno ako počne da se širi. Obavezno razgovarajte sa svojim stomatologom i ljekarom, posebno ako ste nedavno počeli da uzimate novi lijek.

Određeni lijekovi imaju neželjene efekte oticanja zuba. Takođe, ako primijetite da vaša pasta za zube ili voda za ispiranje usta iritira vaše zube i desni i dodatno pogoršava situaciju, prestanite da koristite taj proizvod dok ne posjetite svog ljekara.

Otok može biti ozbiljan problem i kao takav ga treba riješiti. Stomatolozi mogu da prepišu antibiotike i lijekove koji ne samo da liječe bol, već ciljaju na vjerovatni osnovni uzrok – bakterijsku infekciju.

Izvor: Colgate

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -