NaslovnaSavjetiOtečene desni: uzroci i kako riješiti problem

Otečene desni: uzroci i kako riješiti problem

- Advertisement -

Otečene desni su čest problem sa kojim se susreću ljudi širom svijeta. Desni, ili gingiva, predstavljaju epitelno i vezivno tkivo koje prekriva alveolarne nastavke gornje i donje vilice, pružajući potporu zubima i štiteći njihove korjenove od bakterija iz hrane.

Zdravlje desni
Zdrave desni su svjetlo ružičaste boje, čvrste strukture i potpuno priljubljene uz zube. Promjene u izgledu desni, uključujući otok, ukazuju na potencijalne zdravstvene probleme i ne treba ih zanemarivati.

Impaktirani zubi i otečene desni
Impaktirani zubi su zubi koji nisu nikli u vilici zbog nedostatka prostora ili drugih faktora. Najčešće se radi o umnjacima, ali to mogu biti i očnjaci ili drugi zubi. Ovi zubi pokušavaju da se probiju kroz desni, što izaziva otok i može uticati na položaj okolnih zuba, pa čak i dovesti do njihovog kvara.

Ako impaktirani zub vrši pritisak na korijen susjednog zuba, može izazvati resorpciju korijena, što stvara dodatne probleme.

Ako otečene desni prate krvarenje, bol u vilici i otežano otvaranje usta, potrebna je hitna stomatološka intervencija.

Bolesti desni
Neadekvatna oralna higijena dovodi do stvaranja dentalnog plaka na zubima i desnima, stvarajući uslove za razmnožavanje bakterija koje izazivaju upale. Gingivitis je prva faza bolesti desni i karakterišu ga crvene, otečene, bolne desni koje lako krvare. Ako se na vrijeme ne primijeni odgovarajuća terapija, upala može prerasti u ozbiljnije oboljenje – parodontopatiju.

Životne navike i osjetljive desni
Agresivno četkanje i upotreba četkica sa tvrdim vlaknima mogu povrijediti desni i izazvati otok. Konzumacija koštunjavog voća, suvih korica hljeba i drugih tvrdih namirnica može izazvati privremeni otok desni.

Pušenje smanjuje kiseonik u krvotoku i ometa protok pljuvačke, što pogoduje razmnožavanju bakterija i nakupljanju plaka. Disanje na usta isušuje sluzokožu usne duplje, što često dovodi do otoka desni, posebno oko prednjih zuba. Briga za oralno zdravlje ne obuhvata samo vođenje računa o zubima, već i o mekim tkivima usne duplje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -