fbpx
NaslovnaSavjetiOsobe sa manje od deset svojih zuba, imaju sedam puta veći rizik...

Osobe sa manje od deset svojih zuba, imaju sedam puta veći rizik od smrti od srčanih bolesti

- Advertisement -

Osobe sa manje zuba imaju veću vjerovatnoću umiranja od srčanih bolesti nego one koje imaju veći broj prirodnih zuba, pokazalo je novo švedsko istraživanje. Zašto je to tako?
– Kardiovaskularne bolesti, posebno koronarne srčane bolesti, usko su povezane s brojem zuba – rekao je dr. Anders Holmlund objašnjavajući rezultate istraživanja.

On je naveo da je istraživanje pokazalo da osobe koje imaju manje od deset svojih zuba imaju sedam puta veći rizik od smrti od koronarnih srčanih bolesti nego njihovi vršnjci istog pola koji imaju više od 25 zuba.
I ranije studije često su povezivale oralno i kardiovaskularno zdravlje, ali nova studija doktora Holmlunda pokazuje direktnu vezu broja preostalih zuba i kardiovaskularnih bolesti. Istraživanje je sprovodio tokom 12 godina u saradnji sa Gnarom Holmom i Larsom Lindom proučavajući 7.674 žena i muškaraca, od kojih su mnogi imali periodontalne bolesti.

Teorija koja objašnjava zube i srčane bolesti temelji se na pretpostavci da infekcije u ustima i oko zuba mogu uticati na kardiovaskularni sistem i uzrokovati male hronične infekcije, koje su poznati rizični faktor za srčani udar i druge kardiovaskularne bolesti. Broj preostalih zuba može pokazati kolikom je broju hroničnih upala osoba bila izložena tokom života. Srčane bolesti glavni su uzrok smrtnosti u svijetu, a svake godine „pokose“ oko 17 miliona života, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -