fbpx
NaslovnaObavještenjaOsobe koje ne peru zube imaju 70 odsto veći rizik od oboljenja...

Osobe koje ne peru zube imaju 70 odsto veći rizik od oboljenja srca

- Advertisement -

Opasnost od bolesti srca, 70 odsto je veća kod osoba koje ne održavaju oralnu higijenu, u poređenju sa onima koji peru zube dva puta na dan, objavio je časopis „British Medical Journal“. Odnos između srčanih bolesti i bolesti desni već 20 godina zaokuplja naučnike. Grupa istraživača pod vođstvom Ričarda Vata sa Londonskog univerzitetskog koledža, zanimalo je utiče li učestalost pranja zuba na opasnost od srčanih bolesti. Stručnjaci su analizirali podatke o životnim navikama više od 11.000 odraslih u Škotskoj (pušenje, fizička aktivnost, oralna higijena) i upalne markere u njihovoj krvi. Ti podaci su potom povezani sa podacima o hospitalizaciji i smrtnim slučajevima od posljedica kardiovaskularnih bolesti u Škotskoj do decembra 2007. godine.

Rezultati studije pokazali su da oralna higijena opšte zadovoljavajuća – 62 odsto ispitanika odlazilo je kod stomatologa svakih šest mjeseci, a 71 odsto ih je pralo zube dva puta na dan. Kad su u istraživanje uključeni rizični faktori za nastanak kardiovaskularnih bolesti (socijalni status, debljina, pušenje, porodična anamneza), naučnici su utvrdili da su ispitanici, koji su prali zube manje od dva puta na dan, imali 70 odsto veći rizik da će oboljeti od onih koji su to činili. Ljudi sa lošijom oralnom higijenom imali su i znatno veću količinu upalnih markera u krvi (C reaktivnog proteina i fibrinogena).
– Naši rezultati ne samo da potvrđuju nego i osnažuju hipotezu o povezanosti oralne higijene i opasnosti od kardiovaskularnih bolesti – zaključio je profesor Vat. (www.aura.ba).

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -