NaslovnaSavjetiOsnovne činjenice o protezama - Tipovi, funkcije, adaptacija i održavanje

Osnovne činjenice o protezama – Tipovi, funkcije, adaptacija i održavanje

- Advertisement -

Proteze su zamjena za nestale zube koje se mogu izvaditi i vratiti u usta. Dok se na proteze treba naviknuti i nikada se neće osjećati potpuno isto kao i prirodni zubi, današnje proteze prirodnog su izgleda i ugodnije su nego ikad.

Postoje dvije glavne vrste proteza: potpuna i djelimična. Vaš stomatolog će vam pomoći da odaberete vrstu proteze koja je najbolja za vas na osnovu toga da li će neki, ili svi vaši zubi biti zamijenjeni, ali u zavisnosti od troškova.

Kako proteze funkcionišu?

Sa potpunim protezama, akrilna baza boje mesa pristaje uz vaše desni. Baza gornje proteze pokriva nepce (krov vaših usta), dok je donja proteza oblikovana kao potkovica za prilagođavanje jezika.

Proteze se izrađuju po mjeri u zubnoj laboratoriji na osnovu otisaka iz usta. Vaš stomatolog će utvrditi koja je od tri vrste proteza opisanih u nastavku najbolja za vas.

Koliko vremena je potrebno da se naviknete na protezu

Nove proteze mogu napraviti neprijatnosti prvih nekoliko nedelja ili čak mjeseci. Za jelo i govor sa protezama može biti potreno i malo vježbe.

Osjećaj golemosti ili opuštenosti u ustima nije neuobičajen, dok mišići obraza i jezika uče da drže proteze na mjestu. Prekomjerni protok pljuvačke, osećaj da jezik nema odgovarajući prostor i manja iritacija, ili bol takođe nisu neuobičajeni. Ako osjetite iritaciju, posjetite stomatologa.

Koliko traju proteze

Tokom određenog vremenskog perioda, vaša proteza će morati da se obnavlja, prepravlja, ili ponovo nadograđuje zbog trošenja. Rebaziranje znači pravljenje nove baze uz zadržavanje postojećih zuba. Takođe, kako starite, usta se prirodno mijenjaju. Ove promjene uzrokuju olabavljenje proteza, otežavajući žvakanje i iritirajući desni. U najmanju ruku, trebalo bi jednom godišnje da posjetite stomatologa radi pregleda.

Evo nekih saveta za njegu proteza:

  • Kada rukujete zubnom protezom, stanite iznad presavijenog peškira ili lavaboa sa vodom. Proteze su delikatne i mogu se slomiti ako padnu.
  • Ne dozvolite da vam se proteze osuše. Stavite ih u rastvor za natapanje sredstava za čišćenje proteza ili u običnu vodu kada ih ne nosite. Nikada ne koristite toplu vodu jer može doći do njihovog savijanja.
  • Svakodnevno četkanje zubnih proteza ukloniće naslage hrane i plaka te spriječiti njihovo zaprljanje. Ultrazvučno sredstvo za čišćenje može se koristiti za njegu vaših proteza, ali ne zamjenjuje svakodnevno četkanje.
  • Očistite desni, jezik i nepce svakog jutra četkom sa mekim čekinjama prije nego što umetnete protezu. Ovo stimuliše cirkulaciju u vašim tkivima i pomaže u uklanjanju plaka.
  • Posjetite stomatologa ako vam se proteze slome, raspuknu, popucaju ili olabave. Nemojte dolaziti u iskušenje da ih sami prilagodite – to ih može nepopravljivo oštetiti.

Izvor: colgate.com

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -