NaslovnaSavjetiOsjetljivi zubi: Koji tretmani su dostupni?

Osjetljivi zubi: Koji tretmani su dostupni?

Kada imate osjetljive zube, aktivnosti kao sto su pranje zuba, konzumacija hladne ili tople hrane ili napitaka, konzumacija slatkiša, izazivaju iznenadan oštar bol i nelagodnost.

Međutim, nelagodnost može biti izazvana i drugim faktorima, kao što su šupljine, ispucao ili okrnjen zub, ili neke stomatološke procedure kao sto je izbjeljivanje zuba. Ako ste zabrinuti zbog osjetljivih zuba, prvo posjetite svog stomatologa.

Foto: freepik.com
- Advertisement -

Stomatolog će vam otkriti uzrok osjetljivosti. Rendgenski snimak će otkriti eventualni kvar ili problem sa zubnim nervom. U zavisnosti od stanja zuba Vaš stomatolog Vam može preporučiti:

1.Paste za smanjenje osetljivosti zuba – Nakon nekoliko dana korišćenja, paste za smanjenje osjetljivosti zuba mogu da pomognu u zaustavljanju bola vezanog za osjetljivost zuba
2.Fluoridi – Vaš stomatology, takođe, može upotrijebiti i fluoride kako bi ojačao gleđ zuba i na taj način smanjio osjetljivost i bol zuba.

3.Prekrivanje ogolićenih vratova zuba – Ako povlačenje desni usljed parodontopatije uzrokuje osjetljivost zuba, Vaš stomatolog može uz pomoć zatvarača, tečnih kompozita i dr. prekrije razgolićeni i osjetljivi dio korijena zuba koji nema gleđ i na taj način umanji bol na hladno, slatko, toplo itd.
4.Liječenje kanala korijena zuba – Ako su Vaši zubi u toj mjeri osjetljivi da nijedna od gore navedenih terapija ne pomaže, Vaš stomatolog može da Vam predloži i tretman liječenje kanala korijena zuba, odnosno vađenje živca kako bi taj zub zauvijek postao neosjetljiv.

Foto: freepik.com

Da biste spriječili osetljivost zuba, Vaš stomatolog će Vas obučiti kako prvilno da održavate higijenu usne duplje, a samim ti i zdravlje usta i zuba. Minimum dva puta dnevno perite zube mekom četkicom, pastom za zube koja sadrži fluor.

Izbjegavajte energično i grubo trljanje zuba, visoko abrazivne paste za zube, kao i pretjerano i često izbjeljivanje zuba. Možete, takođe, ograničiti kisele namirnice i napitke, gazirana pića, citrusno voće, vino, jogurt -sve sto može uništiti zubnu gleđ.

Kada pijete kisele napitke, koristite slamku da ograničite kontakt sa zubima. Nakon što pojedete ili popijete kisele namirnice, popijte čašu mlijeka ili vode, da uravnotežite nivo kiselina u ustima. Takođe izbjegavajte pranje zuba poslije konzumiranje ovih namirnica, jer kiselina omekšava gleđ i čini je podložnijom eroziji u toku pranja.

Izvor: Beogradskiosmeh

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -