fbpx
NaslovnaSavjetiOsjetljive desni - simptomi, uzroci i liječenje

Osjetljive desni – simptomi, uzroci i liječenje

- Advertisement -

Gotovo svaka osoba imala je bolne ili osjetljive desni. Tada čak i četkanje zuba i čišćenje koncem može biti bolno iskustvo. Osjetljive desni pojavljuju se u blagom obliku, ali mogu predstavljati i ozbiljan problem. Važno je razumjeti koji su uzroci, simptomi i načini liječenja.

Koji su simptomi osjetljivih desni?
Ako imate osjetljive desni, mogli bi primijetiti bol kod pranja zuba ili korištenja zubnog konca. Bol može postupno popuštati ili se zadržavati. Ponekad uz osjetljive desni možete imati:
-otekline
-crvenilo
-krvarenje
-loš zadah

Foto: freepik.com

Imajte na umu da postoji razlika između osjetljivih zuba i osjetljivih desni. A ponekad je teško utvrditi da li imate problem zbog zuba ili desni. Međutim, ako imate osjetljive zube, možda ćete imati bolove pri konzumaciji hrane i pića koja su hladna ili vruća.
Osnovni uzroci osjetljivih zuba mogu uključivati:
-karijes
-istrošena zubna caklina

Šta uzrokuje osjetljive desni?
Prejako četkanje zuba i čišćenje koncem mogu uzrokovati osjetljivost desni. U tom bi slučaju mogli primijetiti bol tokom ili nakon pranja zubi. U drugim slučajevima proteze ili fiksni aparatići mogu biti uzrok osjetljivih desni.

Ova bol može biti privremena i nestaće jednom kad se vaša usta priviknu na promjenu. Ali to nisu jedini mogući uzroci osjetljivih desni. Temeljni problem može biti onaj koji nije povezan s oralnom higijenom. Evo nekih drugih uzroka osjetljivih desni:

Foto: freepik.com

1.Bolesti desni
Bolest desni je upala zubnog mesa koja može nastati zbog loše higijene zubi. Gingivitis utiče na tkivo koje drži zube na mjestu. Upala zubnog mesa javlja se kada se na zubima nakuplja plak koji sadrži bakterije. Gingivitis je najraniji stadijum bolesti desni.

Simptomi uključuju bolne i osjetljive desni koje mogu lako krvariti. Ako se ne liječi, ovo stanje može preći u parodontitis. Parodontitis se javlja kada se plak širi ispod linije desni. To pokreće snažnu upalnu reakciju u tkivu koje podupire zube i kosti. U težim slučajevima ako se desni odvoje od zuba, može doći do ispadanja zubi.

2.Nedostatak vitamina C
Skorbut je ozbiljan nedostatak vitamina C. Pojavljuje se kada ne unosite dovoljno vitamina C iz prehrane ili kada vaše tijelo ima poteškoća s apsorpcijom vitamina. Simptomi nedostatka uključuju bolne, natečene i krvave desni. Takođe možete osjetiti razdražljivost, umor, bolove u zglobovima, a mogu se pojaviti i modrice na koži.

Foto: 123rf.com
Foto: 123rf.com

3.Pušenje
Pušenje ne samo da povećava rizik od raka pluća i moždanog udara već može oštetiti vaše desni i dovesti do bolesti desni, što pokreće osjetljivost desni.
4.Dijabetes
Nekontrolirani dijabetes može uticati i na oralno zdravlje jer previše glukoze (šećera) u vašoj slini doprinosi rastu plaka i bakterija u ustima. Ako se plak ne ukloni, može se razviti bolest desni.

5.Hormonske promjene
Osjetljivi desni, takođe, mogu biti rezultat hormonskih promjena u tijelu. To se može dogoditi tokom trudnoće, puberteta, menstruacije i menopauze. Hormonske fluktuacije mogu uzrokovati povećani protok krvi u zubnom mesu čime se povećava njihova osjetljivost.
6.Oralne infekcije
Afte, čirevi na ustima i oralne infekcije takođe mogu iritirati vaše desni. Uzroci afti uključuju:
-nedostatak vitamina
-stres
-autoimune bolesti
-kisela hrana

Foto: freepik.com

7.Stres
Previše stresa može dovesti do povišenog nivoa kortizola – hormon stresa. Visok nivo kortizola tokom dužeg perioda uzrokuje upalu u različitim dijelovima tijela, uključujući desni.

Koji su tretmani za osjetljive desni?
Liječenje osjetljivih desni zavisi o uzroku. Ponekad to možete liječiti kod kuće, a nekada ćete trebati da posjetite stomatologa.

Tretmani kod kuće za osjetljive desni
-Poboljšajte oralnu higijenu. Perite zube najmanje dva puta dnevno i koristite zubni konac svaki dan. Ako je potrebno, zamolite svog stomatologa da vam pokaže pravilne tehnike čišćenja.
-Unesite dovoljno vitamina C. Povećajte unos voća i povrća.

-Pijte više vode. Ako nakon obroka ne možete četkati zube, pijte vodu kako bi pomogli oprati hranu i bakterije sa zuba i usta.
-Prestanite da pušite. Na taj ćete način ćete izliječiti desni i zaustaviti osjetljivost.
-Pokušajte da se riješite stresa. Važno je imati dobar san, redovno vježbati, naučiti kako reći ne i ne pretjerivati.

Foto: freepik.com

Kada posjetiti stomatologa?
Ako se bol ili osjetljivost, uprkos promjeni navika ne poboljšaju, posjetite svog stomatologa, jer bi to mogao biti znak infekcije ili bolesti desni. Kako biste uklonili naslage i kamenac, trebaće vam dubinsko čišćenje kako bi spriječili dalji razvoj bolesti desni.
Kakvi su izgledi za ljude s osjetljivim desnima?
Bolne i osjetljive desni mogu se liječiti, ali morate prepoznati problem i po potrebi posjetiti stomatologa.

Izvor: Zubo

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -