fbpx
NaslovnaObavještenjaOsjetljivi zubi

Osjetljivi zubi

- Advertisement -

Osjetljivi zubi su grozna smetnja. Zabole nas i štrecnu dok četkamo zube, čistimo ih koncem, ali i za vrijeme zabavnih i ugodnih trenutaka poput svečanih večera, druženja ili kada želimo uz dobar film uživati u hladnom sladoledu. Osjetljivost dolazi od brojnih faktora… Najčešći su razlozi potrošena zubna caklina i/ili izložen korijen zuba.

S druge strane, osjetljivost se može pojaviti i zbog karijesa, okrnjenog zuba ili kao nuspojava izbjeljivanja zuba. Posljednji razlog može uzrokovati praktično neizdržive bolove i do nekoliko dana nakon procesa izbjeljivanja jer tada više zuba trpi zbog oslabljene cakline pa je bol veća jer više zubnih živaca reaguje na podražaje. Što se poroznosti zubne cakline tiče, često konzumiranje kisele hrane i pića, kao i povraćanje (npr. tokom bulimije) može dovesti do vrlo osjetljivih zuba. Trebalo bi pripaziti i tokom čišćenja kod kuće. Većina ljudi pregrubo i prejako četka zube, bilo ručnom ili električnom četkicom čime se takođe s vremenom može stanjiti caklina.

Osjetljivi zubi srijda (2)

Velik dio stomatologa upravo zato preporučuje mekane ili kod već postojeće osjetljivosti vrlo mekane četkice za pranje zuba jer je cilj sa njih očistiti ostatke hrane, a ne strugati sam zub. Što se jačine pritiska tiče nije loše da jačinu pritiska izvježbate na zreloj jabuci. Kora  jabuke ne bi trebala pokazivati nikakve tragove četkanja. Već kod sljedećeg pranja zuba obratite pažnju na to i smanjite ribanje. Električne četkice imaju senzor pritiska, ali taj senzor nije svemoguć. Novije generacije električnih četkica imaju i alarm koji se oglasi čim pritisnete jače od dozvoljenog, obratite pažnju na takve modele. Naučite i pratite uputstva korištenja električne četke.

Električnom četkom ne radite pokrete kao kod one obične, dozvolite snazi pulsiranja da sama učini svoje nad prljavštinom i ostacima hrane. Nemojte misliti da nije dobro četkati zube dva do tri puta dnevno, plak je još jedan tihi ubica zdravih zuba i prijatelj osjetljivosti. Osjetljivost zuba može uzrokovati noćno škrgutanje zubima, ali i problemi s desnima, gingivitis (upala desnih) i paradontoza (javlja se ako se gingivitis ne liječi; poznata i kao povlačenje zubnog mesa). Ukoliko vam desni krvare ili su bolne, otečene, crvene i upaljeni tada bi vas i zubi mogli boljeti. Rješenje je u redovnoj upotrebi konca za zube. Ključno je koncem ne pritiskati meso prema čeljusti jer biste nepravilnim čišćenjem mogli takođe spustiti desne sa zube čime će izloženi zubni vratovi stvarati bolne reakcije.

Jasno je da ćemo, ukoliko patimo od osjetljivosti zuba koristiti zubne paste za takvo stanje; kao što je jasno i da ćemo prateći upute stomatologa koristiti paste i vodice za ispiranje koje liječe desni ukoliko su oni primarni razlog bolova na hladno, slatko, kiselo. No, čini se da svjetlo na kraju usne šupljine ipak postoji. Trenutno naučnici iz Njemačke, Hong Konga i Kine rade na stvaranju paste, tj. svojevrsne smole dobijene od školjkaša, preciznije dijela dagnji kojima se one pridržavaju za stijene. Ta smola bi istovremeno obnavljala caklinu, ali i dentin, što nije slučaj s postojećim medikamentima. Pasta je dobijena kombinovanjem te smole, kalcija i fosfata. Inače, sami minerali nisu dovoljni i za remineralizaciju kanala dentina (mekšeg tkiva zuba koji se nalazi ispod cakline, odnosno desnih) – liječe samo caklinu.

Probajte vodicu za ispiranje usta na bazi biljke mire(Commiphora myrrha) i kanadske žutike (Hydrastis Canadensis) ili mire i propolisa – dvadeset kapi svake tinkture ukapajte u 230 ml vode. Isperite usnu šupljinu po pola minute više puta dnevno po jednim gutljajem tako da ne morate uvijek praviti novu vodicu. Vodicu možete i progutati, iako je prilično gorka. Ovo primarno djeluje na zdravlje desni, a time indirektno, tj. dugoročno i na smanjenje osjetljivosti zuba. Slično djelovanje ćete postići korištenjem jakog čaja od timijana ili kadulje kojim možete ispirati usta nakon četkanja.

Bonus savjet: Gel aloe vere stavljajte na bolne te iziritirane desni – gel smanjuje upalne procese, liječi tkivo i smanjuje bol. Terapija uljem cimeta ili još bolje, uljem klinčića spada u kategoriju ajurvedske medicine i trenutno uklanja bol stavlja li se vata natopljena  uljem direktno na osjetljiv i/ili bolan zub. Nikada ga ne stavljajte samog jer može iritirati sluznicu. U pola čajne kašike maslinovog ili svijetlog sezamovog ulja dodajte četvrtinu kaišike ulja klinčića. Vatu svakako ocijedite prije nego je pincetom ili čistim prstima stavite između zuba ili na zub te potom ostavite desetak do petnaest sekunda. Potom nježno isperite usta. Ne gutajte to ulje. Krema od arnike pomaže ukoliko je stavite direktno na zub, to je homeopatski lijek i prirodna je zamjena za gelove s fluorom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -