fbpx
NaslovnaSavjetiOsam savjeta za brzi oporavak nakon ugradnje implantata

Osam savjeta za brzi oporavak nakon ugradnje implantata

Gubitak zuba je čest i može se dogoditi zbog traume ili bolesti. Zubni implantati za većinu su pacijenata optimalno rješenje za nadoknadu zuba koji nedostaju. Statistike pokazuju da je dvije trećine odraslih između 35 i 44 godine izgubilo barem jedan trajni zub zbog bolesti desni, nesreće, karijesa ili propadanja korijenskih kanala.

Dodatno, četvrtina odraslih izgubiće sve svoje prirodne zube do dobi od 74 godine. Svake godine ugradi se na hiljade zubnih implantata. Zubni implantat je mali vijak, najčešće od titanijuma, koji oralni hirurg ugrađuje u vašu viličnu kost, a na njega potom pričvršćuje jedan od sljedećih protetskih radova:
*Krunicu
*Most
*Fiksnu protezu
*Polu-fiksnu protezu

- Advertisement -

Nakon što se zubni implantat integriše (zaraste) u vašu kost, oralni hirurg s implantatom povezuje nadogradnju koja se zove abutment, a služi za pričvršćivanje vještačkog zuba, odnosno krunice. Velika prednost implantata je što pružaju čvrstu podršku za nove zube koje ćete dobiti. Budući da je potrebno vrijeme da vaša vilična kost zaraste, cijeli proces može trajati nekoliko mjeseci.

Vodič za oporavak nakon ugradnje implantata
U nastavku vam donosimo nekoliko potrebnih informacija o vremenu oporavka nakon ugradnje zubnog implantata.

Koliko dugo traje oporavak nakon ugradnje zubnog implantata?
Vjerovatno imate pitanja poput koliko je potrebno da desni zacijele nakon ugradnje zubnih implantata? Javlja li se jaka bol nakon zahvata ili koliko dugo su implantati bolni? Oporavak nakon ugradnje implantata je brži i jednostavniji kada zahvat izvodi iskusan oralni hirurg. Bez obzira na to izvodi li vaš oralni hirurg zahvat u jednoj ili nekoliko faza, mogli biste osjetiti nelagodu — kao i kod mnogih drugih stomatoloških operacija. Ova nelagoda može uključivati:
*Modrice na desnima i koži
*Oticanje lica i desni
*Manje krvarenje
*Bol u području implantata

Možda će vam trebati lijekovi protiv bolova ili antibiotici nakon implantacije. Ako se nelagoda, oteklina ili bilo koji drugi problem pogoršaju u danima nakon zahvata, obratite se svom oralnom hirurgu. Nakon svake faze operacije, možda ćete morati da konzumirate mekšu hranu dok vaše područje operacije ne zacijeli. Vaš će oralni hirurg vjerovatno koristiti samorazgrađujuće šavove. Ako šavovi nisu samorazgradivi, moraćete otići na skidanje šavova.

Koliko je potrebno zubnim implantatima da zacijele?
Ne postoji tačno vrijeme za oporavak nakon ugradnje zubnog implantata budući da će jedinstveno oralno stanje svakog pacijenta uticati na operaciju. Sljedeće bi moglo uticati na vaše vrijeme oporavka:
*Broj zuba koje ste izvadili i ugradili implantate (jedan, više njih ili cijela vilica)
*Ako je vaša kost dovoljno zdrava da implantati mogu brzo zarasti
*Ako vaš postupak zahtijeva presađivanje kosti
*Individualne razlike i vrijeme zarastanja

Vaše tolerancije i izbor stila života mogu uveliko uticati na vrijeme zacjeljivanja vašeg zubnog implantata. Na primjer, ako pušite, trebali bi da izbjegavate pušenje ili ga barem smanjiti nedelju ili dvije nakon zahvata. Ako pušite nakon operacije, mogli biste produžitii vrijeme potrebno za oporavak ili uzrokovati moguću štetu vašem procesu zarastanja, naročito ako ste imali presađivanje kosti.

Ako ste imali jednostavan postupak postavljanja implantata bez nadogradnje kosti, vjerovatno bi nakon operacije imali vrlo malo ili nimalo oteklina ili nelagode. Ako ipak imate, vjerovatno će trajati samo nekoliko dana. Stomatolog ili oralni hirurg vam može propisati lijekove za ublažavanje bolova. Nakon otprilike sedam do deset dana, trebali bi moći da se vratite svojoj uobičajenoj rutini prehrane. Međutim, ponekad se pacijenti moraju pridržavati meke dijete nakon operacije do šest nedelja. Stomatolog će vas obavijestiti.

Koliko dugo traje bol nakon ugradnje zubnog implantata?
Vrsta operacije ugradnje implantata koju imate odrediće koliku ćete bol osjetiti u procesu ugradnje implantata:

*Jednostavan postupak: Ako ste zamijenili samo jedan zub, a vaša je kost zdrava i nije vam potrebno presađivanje, trebali bi osjetiti samo minimalnu nelagodu.
*Srednje kompleksan postupak: Mnogi pojedinci koji se podvrgavaju srednje složenom postupku implantacije nakon zahvata obično imaju otekline, modrice i osjećaju nelagodu.
*Kompleksan postupak: Neki pojedincima treba duže vrijeme za oporavak nakon ugradnje implantata. Za one koji ugrade mnogo implantata ili imaju težak zahvat, to bi moglo izazvati veću bol, a stomatolog će vjerovatno preporučiti da jedu samo meku hranu oko šest nedelja nakon zahvata.

Da li se javlja jaka bol nakon ugradnje zubnog implantata?
Donosimo vam uobičajeni vremenski pregled boli za vrijeme oporavka:
1.Bol nakon ugradnje zubnog implantata nakon nedelju dana
U ovom trenutku normalno je da osjećate bol.
2.Bol nakon ugradnje zubnog implantata nakon dvije nedelje
Vaša je bol trebala proći u ovom trenutku. Ako nije, odmah nazovite svog stomatologa jer bi to moglo ukazivati na infekciju.

3.Bol nakon ugradnje zubnog implantata nakon tri mjeseca
Ako u ovom trenutku i dalje osjećate bol, to može biti zbog jednog od ovih razloga:
*Loša snabdijevanje krvlju
*Autoimuna bolest
*Infekcija
*Interakcija s drugim lijekovima
*Alergijska reakcija
*Komplikacija poznata kao preopterećenje
*Oštećenje tkiva ili živaca
*Vaše tijelo odbacuje implantat
*U svakom slučaju, odmah nazovite svog oralnog hirurga.

Osam važnih savjeta za brzi oporavak nakon ugradnje implantata
Nakon što prođete operaciju ugradnje zubnih implantata, trebaćete da se brinete o svojim ustima kako bi vaš oporavak bio lak i brz. Evo nekoliko savjeta za što lakši oporavak nakon ugradnje implantata:
1.Usporite i odmarajte nakon zahvata
Nakon samog zahvata uzmite ostatak dana da se odmorite. Ako vam je oralni hirurg dao sedativ, vjerovatno ćete i dalje osjećati pospanost. Stoga ne biste trebali da radite ništa na što ćete morati biti koncentrisani, poput vožnje. Takođe bi trebali da izbjegavate naporne aktivnosti. Nemojte podizati ili savijati ništa što bi moglo izbaciti krvne ugruške i dovesti do krvarenja. Kad dođe vrijeme za spavanje, podignite glavu pomoću dodatnih jastuka.

2.Slijedite uputstva koja ste dobili za optimalan oporavak nakon ugradnje implantata Oralni hirurg će vam vjerovatno reći da u početku izbjegavate četkanje i ispiranje usta jer bi vaša usta u ovom trenutku mogla biti preosjetljiva za standardnu oralnu higijenu. Možda će vam reći da izbjegavate četkanje osjetljivog područja, ali da čistite ostale zube kao što biste to inače činili. Možda će vam preporučiti ispiranje slanom vodom koristeći mlaku vodu u koju ste otopili so.

3.Nanosite hladni oblog
Možda imate modrice ili otekline na licu, što je normalno. Nanesite hladni oblog na vilicu 30 minuta, uklonite 20 minuta i ponovite postupak tokom prva 24 sata. Ako ste operisali obje strane vilice, nanesite oblog na obje strane, prelazeći s jedne na drugu stranu. Vaša oteklina bi trebala da se smanji nakon nekoliko dana. Ako se pogorša, primijetite gnoj ili imate temperaturu, to bi mogla biti infekcija. Odmah obavijestite svog stomatologa.

4.Čuvajte krvni ugrušak
Potrudite se da ne poremetite ugrušak jer zacjeljuje vaše rane u ustima. Stoga nemojte piti gazirana pića, alkohol ili piti na slamku. Takođe, nemojte da pušite nekoliko dana nakon operacije i pokušajte izbjeći pljuvanje.

5.Pazite šta jedete
Mekana, mlaka hrana nakon zahvata je dobra. Neke solidne opcije su:
*kašica od jabuke
*jogurt
*zobena kaša
*mlaka supa
Izbjegavajte previše hladnu i vruću hranu, hranu koja se žvače, žilavu ili začinjenu.

6.Uzimajte lijekove protiv bolova
Vjerovatno će vam u početku trebati lijek protiv bolova kako biste ublažili bol. U nekim slučajevima su dovoljni lijekovi protiv bolova koji se izdaju bez recepta, poput nesteroidnih protivupalnih lijekova i acetaminofena, ali u drugim će vam slučajevima zubar možda morati da propiše nešto jače.
7.Pratite oporavak nakon ugradnje implantata
Pripazite na groznicu, infekciju ili oteklinu koja traje duže od nekoliko dana. Takođe, obratite pažnju na svoje disanje ili gutanje zbog bilo kakvih problema. Takođe možete patiti od alergijske reakcije na anestetik koji vam je dao stomatolog. Ako je tako, odmah se obratite stomatologu i idite u hitnu.

8.Idite na kontrolne preglede
Obavezno se pojavite na svim zakazanim pregledima nakon operacije kako bi oralni hirurg mogao osigurati da vaš oporavak nakon ugradnje implantata ispravno napreduje.

Koliko dugo traju zubni implantati?
Mogu li zubni implantati trajati doživotno? Drugim riječima, kolika je trajnost zubnih implantata? Za razliku od vaših prirodnih zuba, implantati nisu osjetljivi na oralne bolesti poput karijesa, ali zdravlje vaših desni ključno je za održavanje dugotrajnog uspjeha zubnog implantata.

Briga o zubnim implantatima putem rutinskog profesionalnog čišćenja, stomatoloških pregleda i kvalitetne oralne higijene ključni su za održivost zubnih implantata. Međutim, svaki pojedinac je drugačiji. Trajnost vaših zubnih implantata zavisiće o planiranju i dijagnozi, vašoj istoriji bolesti i izboru stila života tokom vašeg zarastanja. Neke stvari koje možete učiniti kako biste zaštitili svoje preostale prirodne zube i pomogli svom implantatu:

*Praktikujte kvalitetnu oralnu higijenu: Baš kao i s običnim zubima, trebate da održavate zubne implantate čistima. Interdentalne četkice i druge posebno dizajnirane četkice klize između vaših zuba i pomažu u čišćenju oko zuba, metalnih vijaka i desni te između rubova i utora.

*Redovno posjećujte svog stomatologa: Obavezno idite na stomatološke preglede barem svakih šest mjeseci kako biste osigurali pravilno funkcionisanje i zdravlje svojih implantata i slijedite preporuke svog stomatologa u vezi s profesionalnim čišćenjem.
*Izbjegavajte štetne navike: Nikada nemojte gristi tvrde bombone, led i druge tvrde predmete koji bi mogli slomiti vaše krunice, pa čak i vaše prirodne zube. Ako škrgućete i stiskate zube, liječite se.

Izvor: poliklinika Smile

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -