NaslovnaZanimljivostiOsam puteva kojima može da krene vaš izvađeni ztub

Osam puteva kojima može da krene vaš izvađeni ztub

- Advertisement -

Da li ste se ikada zapitali šta se dešava sa vašim zubom nakon što ga vaš stomatolog izvadi? Iznenađujuće, ali nije tako jednostavno, piše Oral News.

Kada se zub ukloni, ne postoji jedno specifično mesto na oje on odlazi. Neki metodi odlaganja koštaju zubara, drugi rezultiraju malim profitom za zubara, a ostali su samo malo čudni.

Pročitajte dalje da biste saznali šta se dešava sa ekstrahovanim zubima.

Osam puteva kojima može da krene vaš izvađeni ztub

Nakon što je zub ekstrahovan, stomatolog ga obično stavlja na stalak pored stomatološke stolice. Dok mnogi ljudi misle da je izvađeni zub završio putovanje, ono je tek na polovini.

Evo osam različitih „putovanja“ koje vaš zub može uzeti nakon što napusti usta.

Spaljen sa biomedicinskim otpadom

Prema standardu OSHA Bloodborne Pathogen Standard, ekstrahovane zube treba staviti u kontejner za opasni otpad. Nakon toga, zube obično preuzima kompanija za upravljanje medicinskim otpadom koja ih spaljuje sa drugim biomedicinskim otpadom.

Normalno, zubi koji nemaju metal od prethodnog stomatološkog rada odlaze u pećnicu za spaljivanje. Ako zub ima metal, verovatno će slijediti jedan od naredna dva puta odlaganja.

Odlazi u centar za reciklažu metala

Ako ekstrahovani zub ima amalgamski materijal za punjenje, onda spaljivanje uzrokuje ispuštanje žive u atmosferu. Zbog toga, propisi obično ne dozvoljavaju spaljivanje ekstrahovanih zuba koji sadrže amalgam i oni se moraju poslati u specijalizovani centar za reciklažu koji može ukloniti amalgam prije odlaganja zuba.

Ide kod preprodavca metala za/iz zuba

Industrija zubnog metala nije dobro poznata. Ako je vaš zub imao laboratorijsku restauraciju na njemu, vaš stomatolog bi ga vrlo dobro mogao sačuvati i poslati ga trgovcu otpadnih metala koji će istopiti metal i testirati ga.

Ostaje kod pacijenta

Iako neki stomatolozi smatraju drugačije, ne postoje propisi kojima se stomatologu zabranjuje davanje zuba pacijenatima. Američko udruženje stomatologa, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Uprava za bezbednost i zdravlje na radu (OSHA) daju ovoj praksi zeleno svijetlo. Međutim, mnogi stomatolozi ne vraćaju ekstrahovane zube pacijentima i to ostaje kontroverzna tema.

Koristi se u obrazovne svrhe

Neki zubi na kraju se doniraju univerzitetima. Mnogi stomatolozi čuvaju ekstrahovane zube tako da se mogu donirati univerzitetu kako bi ih koristili studenti stomatologije za njihovo učenje.

Ekstrahovani zubi se ne koriste samo od strane studenata stomatologije za dalje učenje. Stomatolozi ih koriste i za nastavak obrazovanja; neki kursevi kontinuiranog obrazovanja zahtijevaju od zubara da donese izvađene zube na tečaj kako bi mogli na njima mogli da vežbaju.

Koristi se za istraživačke svrhe

Stomatološke kompanije uvijek sprovode istraživanja kako bi utvrdile najbolji način spajanja plombi i krunica zubima, kako napraviti zube otpornijim na karijes, kako zubi reaguju na različite sile i mnoge druge stvari. Kada želite da utvrdite kako da poboljšate svoj proizvod u vezi sa zubima, pravi zubi su svakako najbolji za testiranje.

Prodaju se najpovoljnijem ponuđaču

Ovo je verovatno najmanje vjerovatan put kojim se izvlači zub. To zahteva da pacijent bude poznat.

Još 2011. godine zub Džona Lenona je kupio kanadski zubar dr. Michael Zuk, koji je rekao da je opsednut njime. Na kraju je platio više od 30 hiljada dolara za to.

On je takođe aludirao na činjenicu da ćemo možda jednog dana moći klonirati Johna Lennona, jer pulpa u unutrašnjosti zuba sadrži DNK Johna Lennona.

Postaje trofeji stomatologa

“Bezbolni Parker” je bio zubar koji je radio prije oko 100 godina. Jednom je izvukao 357 zuba u jednom danu, a onda ih je vezao u ogrlicu koju je nosio oko vrata. Imao je i kantu punu zuba koje je izvadio, koju je nosio sa sobom kada je držao predavanje o zubnoj higijeni. Ova kanta zuba se danas može videti u muzeju istorije zubarskog univerziteta.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -