NaslovnaSavjetiOsam namirnica koje štete vašim zubima

Osam namirnica koje štete vašim zubima

- Advertisement -

Zubi su najbolji pokazatelji onoga što jedete. Razlog toga jeste što mnoge namirnice mogu prouzrokovati karijes na vašim zubima, što dovodi do ozbiljnih oštećenja vaših zuba. Karijes doprinosi bolestima desni i propadanju zuba, osim toga, karijes uništava zubnu caklinu koja štiti zube od bakterija. Šupljine u zubima su najčešća zubna oboljenja sa kojima se susreću ljudi od šest do 19 godina. Te šupljine izazivaju komplikacije, poput bolova i problema sa žvakanjem. Ako redovno ne perete zube, vaša caklina će otvrdnuti i pretvoriti se u kamenac. Kamenac iznad zuba može dovesti do gingivitisa, rane faze oboljenja desni. Kako se može spriječiti pojava karijesa? Pored redovnog pranja zuba, u nastavku teksta vam predlažemo namirnice koje trebate izbjegavati ako želite da održite lijepe i zdrave zube.

Gumene bombone
Opšte poznata činjenica je da slatkiši negativno utiču na vaše zube. Ali gumene bombone sadrže više različitih vrsta kiselina koje dodatno djeluju na vaše zube. Osim toga, gumene su, pa ih je teže sažvakati i samim time duže se zadržavaju na vašim zubima što može prouzrokovati propadanje zuba.
Hljeb
Kada žvaćete hljeb, vaša izlučevina razgrađuje škrob u šećer. Tako razgrađen, hljeb se lijepi za pukotine vaših zuba i tu se zadržava. To može uzrokovati karijes. Ako već želite da pojedete nešto ugljikohidrata, preferirajte nešto što nije rafinirano poput integralnog peciva.

Alkohol
Da li ste primijetili da alkohol suši usta? Suvim ustima nedostaje slina koja je potrebna da bi zubi bili zdravi. Slina sprječava da se hrana lijepi za vaše zube, ali i ispire čestice hrane. Čak pomaže i kod ranih znakova propadanja zuba, bolesti desni i drugih oralnih infekcija.
Gazirana pića
Pijenje velike količine gazirane sode može biti štetno za vaše zube. Gazirana pića stvaraju karijes, koji napada zubnu caklinu. Prosto rečeno, ako u većoj količini konzumirate gazirana pića, vi svoje zube izlažete destruktivnoj kiselini koja vrlo lako dovodi do propadanja vaših zuba. Pored toga, soda suši usta i na kraju dovodi do stvaranja tamnih mrlja ili dovodi do tamnjenja vaših zuba.
Led
Led kao kruta materija, ne može ništa dobro učiniti za vaše zube. Žvakanje leda može dovesti do ozbiljnijih oštećenja kao i do pucanja vaših zuba ili navlaka. Led možete koristiti za hlađenje pića, ali nemojte ga žvakati. (www.body.ba)

Citrus
Pomorandža, limun, grejp su svakako ukusno voće, ali njihova kiselina negativno utiče na zubnu gleđ i može zube učiniti slabima. Čak i kada dodajete sok citrusa u vodu, to je dovoljna količina kiseline da oslabi vašu caklinu. Svakako da je citrus bogat antioksidansima i neophodan našem organizmu, pa predlažemo da ga umjereno konzumirate i nakon toga dobro isperete usta.
Čips
Krompir je prepun škroba koji se pretvara u šećer i upravo to je odlična hrana bakterijama koje se nalaze svuda oko nas. U čipsu se nalazi i kiselina koja uništava zubnu caklinu i dovodi do propadanja zuba.
Suvo voće
Mnogi sušeni plodovi – marelice, suhe šljive, smokve i grožđice su ljepljivi. Oni se zaglave i stisnu se u zubne pukotine, ostavljajući iza sebe puno šećera. Ako volite da jedete sušeno voće, obavezno nakon jela isperite usta vodom i dobro operite zube četkicom.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -