NaslovnaSavjetiOrtodontsko liječenje u odraslom dobu: Šta se može ispraviti

Ortodontsko liječenje u odraslom dobu: Šta se može ispraviti

- Advertisement -
Autor: doc. dr sc. Tomislav Lauc, dr. med. dent.

Današnje vrijeme omogućilo nam je da vratimo vrijeme unazad i da svim pacijentima, nezavisno od doba, omogućimo ravne zube i skladne i lijepe osmjehe. Jer ortodoncija nisu samo lijepi, nego i zdravi zubi.

Nezaustavljiv razvoj nauka i znanja doveo je do razvoja novih materijala i novih ortodontskih tehnika i sistema. Savremeni fiksni ortodontski aparati su estetski i za pacijenta ugodni. Nekada jako vidljive metalne bravice danas su puno manje i gracioznije.

Ortodontske žice imaju tzv. memory efekat, možemo reći da “pamte” odnosno različito reaguju pri različitim temperaturama u ustima, dok su bravice visoko precizne i uglavnom izrađene CAD/CAM kompjuterskom tehnologijom.

Prema tome, virtualno trodimenzionalno planiranje ortodontske terapije samo je jedna od novih tehnologija koje se koriste u svakodnevnoj kliničkoj praksi, a daje odlične rezultate.

Što se sve liječi ortodontskom terapijom

Gornja granica za ortodontsku terapiju ne postoji. Njeni zadaci ne uključuju samo estetiku, već se ortodontskom terapijom popravlja funkcija zuba i žvakaćnog sistema, sprečava prekomjerno trošenje zuba i preopterećenje viličnog zgloba i žvakaćnih mišića. To je sve jako bitno ukoliko želimo da imamo lijepe, ali i zdrave zube.

Ortodontska terapija ponekad je trajno rešenje za mišične probleme lica od kojih danas pati sve više pacijenata, a naročito žena u periodu reproduktivnog doba. Pravilnim zubnim lukom poboljšava se čišćenje zuba, te održavanje higijene usne duplje.

Ponekad je ortodoncija i u službi pripreme zuba za izradu krunica i mostova te posebno faseta. Pripremanje zuba za fasete ili krunice može biti minimalno invazivno, ali i štedljivo za zubno tkivo.

Informiranost pacijenta

Ključ svake pravilne i uspješne ortodontske terapije u svim granama medicine je upravo dijagnostika, na temelju koje se planira terapija. Ukoliko se dobro zna što se radi može se prilično tačno predvidjeti rezultat i trajanje ortodontske terapije.

Pacijent treba biti upoznat s planom i tokom ortodontskog liječenja. Svaki pomak zuba se može predvidjeti jer se zubi ne pomjeraju bravicama niti lukovima već znanjem ortodonta. Svakoj postavi aparatića zato uvijek prethodi detaljna faza planiranja fiksne ortodontske terapije.

Personalizovana ortodoncija

S obzirom na potrebu pacijenta i na njegovu ortodontsku anomaliju, potrebno je u potpunosti individualizovati plan liječenja. Danas živimo u vremenu personalizovane medicine, gdje ortodncija nije izuzetak. Svaki čovjek ima svoja očekivanja i potrebe koje ljekar mora poštovati i koliko je moguće ispuniti. Povjerenje koje nam pacijent daje veliko je kao i odgovornost koju ljekaar treba da ima. Povjerenje je tim vrednije, jer dolazi od onih koji su konačno donijeli odluku, oni koji se boje, koji brinu o sebi i oni koji o sebi do tada nisu vodili dovoljno brige.

Izvor: ordinacija.vecernji.hr

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -