NaslovnaRiječ stomatologaOrtodontska terapija

Ortodontska terapija

- Advertisement -

Broj orofacijalnih nepravilnosti ima stalnu tendenciju rasta sa napretkom civilizacije. Dosadašnja istraživanja ukazuju da osim nasljeđa u nastanku orofacijalnih nepravilnosti sve veći uticaj imaju i brojni drugi spoljni faktori.

Osim terapije, koja se najčešće sprovodi, ortodontske nepravilnosti mogu se i prevenirati, odnosno spriječiti ili ublažiti. Oblici prevencije zavise od starosti pacijenta, ali i obimom sprovedenih mjera.

Tako se na ove nepravilnosti može djelovati još od prenatalnog doba, pa sve do doba malog djeteta.

Mogu se sprovesti i uže preventivne mjere, odnosno mjere koje djeluju na određene loše navike ili situacije koje dovode do nepravilnosti (prevencija navike sisanja – palca, usne, ili nekog predmeta, prevencija disanja kroz usta, prevencija prevremenog gubitka zuba).

- Advertisement -

Osim užih postoje i šire preventivne mjere koje se sprovode kada postoje prvi simptomi nepravilnog razvoja zuba.

Terapija ortodontskih nepravilnosti se uglavnom sprovodi mobilnim aparatima ili fiksnim aparatima.

Foto: privatna arhiva
Dr Jovana Radonjić (Foto: privatna arhiva)

1.Mobilni aparati se sastoje iz ploče, retencionih i aktivnih djelova. Ovi aparati mogu pomjerati pojedine zube ili gupu zuba u različitim pravcima, a može se i donekle uticati na poboljšanje poremećenih odnosa vilica, što znači da mobilni aparat može da širi vilicu.

Pločasti aparat se nosi noću i danju (određen broj sati). Aparat se vadi iz usta radi čišćenja, četkicom i pastom za zube.

Terapija ovim aparatom se sprovodi kod djece u periodu aktivnog rasta, odnosno u početku puberteta.

Za djevojčice je to uglavnom period od 10. do 12. godine, dok je za dječake ta granica pomjerena od 11. do 14. godine.

2.Fiksni ortodontski aparati, kako im samo ime kaže, pričvšćeni su za zube i to na način da ih može ukloniti samo doktor (ortodont).

Sasvoji se iz nekoliko osnovnih djelova na koje ortodont može dodavati i veći broj dodatnih djelova koji zavise od samog toka terapije.

Ovaj tip aparata može se koristiti u liječenju velikog broja različitih malokluzija, omogućavajući pomjeranje jednog ili grupe zuba u cjelini u sva tri pravca.

Za razliku od mobilnog aparata, fiksni aparat ne može djelovati na vilicu, odnosno ne može preusmjeriti njen rast.

Prilikom terapije ovim aparatom neophodno je posvetiti veću pažnju oralnoj higijeni osnovnim i dodatnim sredstvima. Fiksni aparati nijesu pogodni za primjenu kod djece sa mliječnom i donekle mješovitom denticijom.

Donja starosna granica je 12. godina, dok gornja starosna granica za ovaj tip terapije ne postoji.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -