NaslovnaLiteraturaOrtodoncija - sadašnjost za budućnost

Ortodoncija – sadašnjost za budućnost

- Advertisement -

Knjiga pod naslovom ORTODONCIJA – sadašnjost za budućnost, omogućiće da čitalac, koji je uzme u ruke i pročita, bude sposoban da na bazi iz nje stečenih znanja, prati i prihvati inovacije koje su sada u upotrebi i one koje će se javiti u budućnosti.

Knjiga pruža osnovna objašnjenja o filozofiji, karakteristikama i upotrebi tehnike ravnog luka (Straight-Wire Appliance). Poseban dio ilustruje niz karakterističnih slučajeva (od početka do završetka liječenja) koje susrećemo u svakodnevnoj praksi.

- Advertisement -

Taj će dio još više pojasniti mehanizam vođenja liječenja u ovoj tehnici. Knjiga će zbog svog sadržaja biti korisna ne samo za terapeute koji se bave ortodoncijom, već i za studente stomatologije, specijalizante ortodoncije, pedontologe, protetičare, parodontologe, oralne i maksilofacijalne hirurge.

Svi će oni upotpuniti znanje iz ove oblasti. Interdisciplinarni odnosno multidisciplinarni pristup je nezamisliv bez poznavanja realne mogućnosti drugih grana tima – time se postiže najkvalitetnija dijagnoza, plan liječenja i liječenje, a sve u korist pacijenta i razvoja struke.

- Advertisement -

Da bi se bolje razumio i koristio mehanizam liječenja u tehnici ravnog luka, prikazaće se postupno nekoliko vrsta anomalija liječenih ovom tehnikom. Raspoređeni su slučajevi koji se javljaju u svakodnevnoj praksi: malokluzije I, II i III klase; asimetrije; nedostatak zuba; impakcije; liječenje u dvije faze i ortodontsko-hirurško liječenje.

Namjera je da se prikazom slučajeva (postupno) približi čitaocu pravilan mehanizam koji zahtijeva ova tehnika. Prisustvo većeg broja slika kod pojedinih slučajeva trebalo bi da čitaocu omogući upoređivanje načina vođenja liječenja svog pacijenta sa onim koji su iznijeti u ovoj knjizi.

Istovremeno bi trebalo da to bude podsticaj praktičarima, posebno mladima, da, stvarajući dokumentaciju tokom liječenja pacijenata, posebno fotografije, čija je cijena danas beznačajna, dobijaju jasniju sliku o uspješnosti ili nedovoljnoj uspješnosti toka liječenja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -