NaslovnaObavještenjaOrdinacije u Crnoj Gori nastavljaju rad, u RS se zatvaraju privatne ambulante,...

Ordinacije u Crnoj Gori nastavljaju rad, u RS se zatvaraju privatne ambulante, Makedonci primaju samo hitne slučajeve, u Federaciji BiH bez prekida rada

- Advertisement -

Koronavirus je zbog brzine širenja, paralisao praktično cijeli svijet, pa tako i zemlje u regionu. Crna Gora za sada jedina odolijeva ovom virusu, koji izaziva respiratorne probleme. Srbija je proglasila vanredno stanje, a Hrvatska je zatvorila granice.

Makedonska vlada je naložila da se zatvore bioskopi, pozorišta, igraonice, muzeji i druge institucije u kojima mogu da se održavaju masovni skupovi, kulturni događaji ili koncerti, kao i u Republici Srpskoj. To će odraziti i na rad stomatoloških ordinacija u ovim zemljama. Samo će ordinacije u Crnoj Gori raditi kao i do sada.

Foto: stomkomcg.me

„Poslije razgovora sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, odlučeno je da ordinacije nastave sa radom kao i do sada uz poštovanje preporuka koje su saopštene iz Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a koje se tiču sprječavanja pojave i širenja Korona virusa. Komora će biti u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom za javno zdravlje Crne Gore, i ukoliko dođe do izmjene novonastale situacije, Komora će krenuti u intenzivne pregovore sa nadležnim tijelima, te od njih zatražiti osiguranje dostupnosti zaštitne opreme iz robnih rezervi, pronalaženje mjera za očuvanje radnih mjesta u ordinacijama, kao i poštovanje individualnih odluka zaposlenih u stomatološkim zdravstvenim ustanovama o obimu i načinu pružanja dentalne zaštite, te ostalih mjera koje budu neophodne u datom trenutku. Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore je zaseban organ koji će izaći sa posebnim saopštenjem i dodatnim informacijama za sve stomatologe koji sarađuju sa Fondom. Mi kao Komora podržavamo individualne odluke stomatoloških ordinacija u kojem obimu će vršiti pružanje zdravstvenih usluga, jer uslovi rada i samozaštite nisu svima isti, sa mojom ličnom preporukom da se redukuje broj pacijenata“, rekao je za naš portal doktor Goran Mandić, predsjednik Stomatološke komore Crne Gore.

Dr Saša Dabić (Foto: privatna arhiva)

U Republici Srpskoj, prekida se rad svih privatnih ordinacija u narednih 15 dana.
„U novonastaloj situaciji izazvanoj širenjem epidemije Korona virusa, Ministar zdravlja i socijalne zaštite Repulike Srpske, donio je odluku o zatvaranju privatnih stomatoloških ambulanti na teritoriji Republike Srpske na period od 15 dana, a odluka stupa na snagu odmah. Stomatološka služba u okviru domova zdravlja, postupaće po preventivnim i restriktivnim mjerama propisanim od strane Minstarstva zdravlja i socijalne zaštite, koje sprovode direktori domova zdravlja. Molimo sve da prate web stranicu Komore, putem koje ćemo obavještavati članove o svim promjenama u narednom periodu. Želim svima da ostanemo zdravi i da se ubrzo vratimo svakodnevnom životu“, naglasio je dr Saša Dabić, predsjednik Komore doktora stomatologije Republike Srpske.

Dr Sedin Kobašlija, predsjednik Udruženja stomatologa u Federaciji BiH (Foto: privatna arhiva)

Udruženje stomatologa u Federaciji Bosne i Hercegovine, za sada nije davalo nikakve preporuke ordinacijama.
„Mi nismo davali ništa kao zvanične preporuke, jer to nije naša primarna zakonska nadležnost, ali smo prenosili do sada sve zvanične i bitne informacije no infekciji sa COVID-19 i načinima njenog sprječavanja”, kratko su nam rekli iz Udruženja stomatologa u Federacije BiH.

Dr Marijan Denkovski (Foto: stomatologija.me)

Kada je u pitanju Makedonija, odlukom Fonda za zdravstveno osiguranje će se, takođe, primati samo hitni slučajevi do daljeg.
„U ovom trenutku se moramo pridržavati preporuka nadležne institucije za smanjenje rizika od ugrožavanja naših života, kao i života naših najmilijih, pacijenata i svih građana. Stavljanje određenih regiona u karantin i preporuka građanima da ne posjećuju ljekara i stomatologa osim u hitnim slučajevima dovešće do smanjenja obima stomatoloških intervencija, a time i do finansijskih gubitaka. Gubici će biti još veći ako se ne pridržavamo preporuka i protokola za rad u stomatološkim ustanovama. Prema odluci Fonda za zdravstveno osiguranje Makedonije, u cilju sprječavanja širena Korona virusa, ustanove koje pružaju usluge iz opšte stomatologije i specijalističke stomatološke usluge, primaće samo hitne slučajeve“, naglasio je u saopštenju doktor Marijan Denkovski, prvi čovjek Stomatološke komore Makedonije.

Dr Hrvoje Pezo (Foto: medicina-danes.si)

U Hrvatskoj je na ordinacijama da pojedinačno odluče da li će nastaviti sa radom ili ne.
„Okruženje u kojem obavljamo našu djelatnost, procjenjujemo u samom vrhu izloženosti riziku od pojave virusa. Našim pacijentima ne možemo da stavimo maske na usta, radimo u oblaku aerosoli iz usne šupljine uz velike brzine rotirajućih instrumenata, a vrlo često pružamo pomoć u akutnim situacijama kod pacijenata koji su blizu ili unutar rizičnih epidemioloških grupa. U skladu sa objavljenim preporukama, podržavamo lične odluke da li raditi ili ne, jer držimo da uslovi rada nisu svima isti i mogućnost samozaštite nije uvijek ista“, kaže se, između ostalog, u saopštenju Mr. sc. Hrvoje Pezo, dr. med. dent, predsjednika Hrvatske komore dentalne medicine.

1 KOMENTAR

Comments are closed.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -