NaslovnaSavjetiGentle touch: Kako spriječiti i liječiti najčešće probleme sa zubima tokom trudnoće

Gentle touch: Kako spriječiti i liječiti najčešće probleme sa zubima tokom trudnoće

- Advertisement -

Trudnoća je period kada treba obratiti posebnu pažnju na higijenu i zdravlje zuba i desni. Pročitajte više o tome koji su najčešći problemi u trudnoći i zašto dolazi do njih.

trudnicaVeoma je važno da posjetite stomatologa prije trudnoće i otklonite svaki kvar, kao i da vodite računa o higijeni zuba tokom cijele trudnoće. To može spriječiti neželjene komplikacije i teškoće, i sačuvati vaše zube.

Zašto dolazi do problema sa zubima u trudnoći

U stomatološkoj ordinaciji vrlo često možemo čuti izjavu žena koje su rađale da je trudnoća dovela do ubrzanog propadanja zubnog tkiva, do bolova, vađenja problematičnih zuba i ispadanja zdravih zuba kao posledice propadanja desni i čitavog potpornog aparata zuba. Zubi se u trudnoći ne mijenjaju, njihova struktura ostaje ista. Pogrešno je mišljenje da zubi u trudnoći stradaju samo zbog nedostatka kalcijuma. Ukoliko nema dovoljno kalcijuma koji je potreban bebi, kalcijum se nadoknađuje iz kostiju majke, a ne zuba.

Do problema dolazi zbog nedovoljne oralne higijene i hormonskog disbalansa. U trudnoći se mijenja nivo hormona, zbog čega zubi i desni kod nekih trudnica mogu postati osjetljiviji na bakterije, čime se povećava mogućnost nastanka zubnih infekcija. U nekim slučajevima, takođe se može desiti da je žena prije trudnoće imala probleme koji nisu otklonjeni, i koji joj u trudnoći mogu zadati brigu.

Najčešći problemi sa zubima u trudnoći

Najveći problem trudnica je svakako problem desni. Zbog promene nivoa hormona može doći do oticanja desni, krvarenja prilikom pranja zuba usled veće osjetljivosti, ali se mogu javiti i bolesti kao što su gingivitis i parodontopatija.

  • Gravidni gingivitis (upala desni)

Ovaj problem javlja se kod velikog broja trudnica i veoma je neprijatan. Nakon obroka, djelovi hrane zadržavaju se između zuba i desni, i privlače bakterije, koje izazivaju upalu, usled koje dolazi do pojave crvenila, oticanja desni, i krvarenja. Gingivitis se kod trudnica najčešće javlja u drugom tromjesečju.

  • Parodontopatija

Ukoliko se gingivitis ne liječi, može doći do parodontopatije. Ovo je veoma ozbiljna bolest, koja uništava kosti i tkivo koje drži zube, i može dovesti do ispadanja zuba i ozbiljnih infekcija, kao i posledica po bebu.

  • Jutarnje mučnine

U stomaku se nalaze kiseline koje mogu oštetiti gleđ zuba, zbog toga vam savjetujemo da ne perete zube odmah nakon povraćanja, da ne biste doprinijeli većem oštećenju gleđi. Umjesto toga, dobro isperite usta vodom, a zatim sredstvom za ispiranje usta ili nanesite pastu za zube prstima i isperite vodom. Operite zube, tek nakon sat vremena.

  • Gađenje

U prvom tromjesečju trudnoće može se desiti da osjetite gađenje i mučninu prilikom pranja zuba. U tom slučaju probajte da koristite manju četkicu ili sredstvo za ispiranje usta. Neko vrijeme možete i da perete zube samo četkicom, bez paste, ali nemojte predugo to raditi. Pranje zuba bez paste za zube smanjuje higijenu zuba.

  • Karijes

Kod nekih žena se u trudnoći povećava potreba za grickanjem, naročito za slatkišima. Ne zaboravite da šećer izaziva karijes! Isperite usta vodom ili mlijekom, a najbolje bi bilo da operete zube posle svakog unosa šećera.

Kako problemi sa zubima utiču na bebu

Usled parodontopatije može doći do prijevremenog porođaja ili rođenja bebe male težine. Zbog toga je važno da se na vrijeme obratite ljekaru i preduzmete neophodne korake da spriječite pojavu parodontopatije. Pored toga, infekcija desni ili usta, takođe može biti opasna, jer se može proširiti na ostatak organizma, i tako izazvati komplikacije u trudnoći, ili čak spontani pobačaj.

Liječenje zuba u trudnoćitrudnica-u-ordinaciji

Stomatologa treba posjetiti barem jednom u toku trudnoće, a preporučuju se dva stomatološka pregleda. Ne zaboravite da pri svakoj posjeti zubaru naglasite da ste trudni!

Neophodno je da svako krvarenje ili oticanje desni, bol zuba ili desni, ili bilo kakav drugi neprijatan osjećaj u ustima, odmah prijavite zubaru. Tokom prvog tromjesečja trudnoće pacijentkinja može biti podvrgnuta obuci pravilnog održavanja oralne higijene, obradi parodontalnih džepova i urgentnoj stomatološkoj terapiji.

Drugo tromjesečje trudnoće se smatra najbezbednijim periodom trudnoće za sprovođenje rutinske stomatološke terapije. Taj period treba iskoristiti za eliminaciju potencijalnih problema koji u kasnijoj fazi trudnoće ili odmah nakon porođaja mogu izazvati teškoće.

Kraj osmog i deveti mjesec su period kada se ne preporučuju rutinske stomatološke terapije zato što se buduće majke ne osećaju komforno u stomatološkoj stolici. Ukoliko je neophodna stomatološka terapija u ovom periodu, intervencije moraju biti što kraće, a pacijentkinja se mora smjestiti u stolicu u položaj koji joj najviše odgovara. Obimne parodontološke intervencije treba odložiti za period nakon porođaja. Tokom stomatološke terapije ne smiju se ordinirati ljekovi koji prolaskom kroz placentu mogu da izazovu oštećenje ploda, a to su kodein, tetraciklini, streptomicin, dijazepam, barbiturati…

Snimanje zuba u trudnoći

Iako su za rendgensko snimanje u stomatološke svrhe potrebne minimalne doze zračenja, ipak je tokom trudnoće poželjno izbjegavati izlaganje rendgenskim zracima, posebno u prvih 12 nedelja trudnoće. Ako je snimanje nužno, treba da ga obavite na ispravnom uređaju, uz primjenu svih mera zaštite i vas i ploda.

Fluor profilaksa

Pored genetskog nasleđa, a kasnije i preventive, na sastav i kvalitet bebinih zuba mogu da utiču i buduće mame redovnim unošenjem fluora. Uzima se jedan miligram dnevno, od početka trudnoće do kraja dojenja. Po prestanku dojenja, bebi se daje jedna četvrtina tabletice do četvrte godine, zatim se doza povećava. Fluora, inače, ima u zelenom povrću, ali u maloj koncentraciji.

Kako spriječiti probleme sa zubima u trudnoći

Najbolji način da se izbegnu problemi sa zubima u trudnoći je redovno održavanje zuba prije trudnoće. Ukoliko planirate trudnoću, savjetujemo vam da u vaše planove uključite i posjetu zubaru, kako biste otklonili postojeće probleme i dobili savjete koji mogu sačuvati vaše zube. U toku trudnoće održavajte higijenu zuba, pridržavajte se savjeta zubara, redovno kontrolišite zube i obavezno se javite zubaru ukoliko osjetite probleme desni. Vodite računa o ishrani, izbjegavajte slatkiše, unosite dosta kalcijuma i vitamina D, koristite mekšu četkicu da biste smanjili iritaciju desni, i redovno mijenjajte četkicu, da biste izbjegli skupljanje bakterija. Pravilna njega i brzo reagovanje, mogu otkloniti mnoge neželjene posledice.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -