Oralno zdravlje pacijenata sa virusom Hepatitis C

  Osim žućkaste boje sluznice u ikteričnoj fazi bolesti, ne postoje specifične promjene koje se odražavaju na zdravlje usne šupljine, a da su posljedica hepatitisa. Međutim, hepatitis može uticati na stanje i pojavnosti nekih drugih patoloških promjena u ustima.

  Kod osoba s hepatitisom i znatnijim oštećenjem jetre može doći do poremećaja u stvaranju faktora zgrušavanja krvi, abnormalne polimerizacije fibrina, pojačane fibrinolize te do trombocitopenije, a to sve može rezultirati abnormalnim krvarenjem zbog poremećaja zgrušavanja krvi.

  O tome stomatolog treba da vodi računa ukoliko planira da izvede zahvat kod kojeg se očekuje pojačano krvarenje (npr. vađenje zuba te operativni oralno-hirurški zahvati). Stoga, prije  samog zahvata treba odrediti protrombinsko vrijeme i vrijeme zgrušavanja. Zacjeljivanje rana koje nastanu nakon stomatološkog zahvata može biti otežano i postoji opasnost od infekcije.

  Hronični virusni hepatitis povećava rizik od pojave hepatocelularnog karcinoma, čije se metastaze mogu pronaći i u usnoj šupljini. Oralne metastaze izgledaju kao hemoragične, ekspandirajuće pojave smještene u području pretkutnjaka ili uzlazne grane donje čeljusti.

  Dvije najčešće spominjane manifestacije infekcije hepatitis C virusom su lichen ruber planus i sijaloadenitis koji najprije zahvataju oralno područje.

  Lichen ruber planus je hronična mukokutana autoimuna bolest koja se u ustima očituje patološkim lezijama u nivou sluznice usne duplje.

  Sijaloadenitis je upala pljuvačne žlijezde koja se očituje poremećajem izlučivanja pljuvačke (smanjeno izlučivanje), što može dovesti do suvoće usta (xerostomia). Osim toga, kod oboljelih od hepatitisa C češće nego kod ostalih osoba moguće je pronaći limfom parotidne pljuvačne žlijezde te oralni karcinom pločastih stanica.

  Izvor: Dental4U

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.