NaslovnaRiječ stomatologaOralna higijena kod djece

Oralna higijena kod djece

- Advertisement -

Roditelje često zanima kada je potrebno započeti s oralnom higijenom djeteta. Odgovor je jako jednostavan. Bebine zube potrebno je četkati čim niknu, što je obično oko 6 mjeseca života i to je zadaća roditelja.

Četkanje zuba složena je motorička radnja i dijete neće biti sposobno mehanički da ukloniti plak sa svih zuba do perioda između 6 i 9 godina. Roditelji bi svakako trebali nadzirati kvalitet pranja zuba sljedećih nekoliko godina. Idealno je očišćenost zuba provjeravati revelatorima plaka odnosno sredstvima koja pokazuju je li na zubima ostalo još naslaga hrane i bakterija.

- Advertisement -

U tom smislu se mogu koristiti ljubičaste tablete Mira-2-Ton koje dijete otapa u ustima ili tekućine Plaque Agent. Mira-2-Ton tablete nakon otapanja u ustima boje naslage plaka na zubima u plavu boju (ako je plak star) ili u ružičastu boju (ako je plak noviji). Za djecu je dovoljno koristiti pola tablete koju treba prožvakati, otopljenu tabletu u slini s jezikom po cijelim ustima rasporediti i ispljunuti.

Ukoliko su zubi dobro oprani, na njima neće ostati ni plava ni ružičasta boja. Obojenost zuba se može ukloniti s četkanjem zuba. Plaque Agent je tekućina za ispiranje usta koja nema eritrozina. Koristi se tako da dijete ispere usta s 10 ml otopine tokom 30 sekundi i ispljune tekućinu. Naslage plaka se oboje plavo, a preostala boja se ukloni s četkanjem zuba s zubnom pastom.

- Advertisement -

Ukoliko je dijete dobro opralo zube i nema plaka, zubi se neće obojiti u plavo. Budući da otopina ima ukus žvakaće gume, izuzetno je popularna kod djece te im može pomoći u razumijevanju svakodnevne brige o zdravlju zuba. Kao jedan korak dalje u roditeljskoj brizi oko dobro opranih zuba, moguće je koristit i ogledalo Miradent Mundspiegel kojim se mogu vidjeti unutrašnje plohe zuba. Ogledalo je napravljeno pod uglom i pomoću njega se mogu vidjeti dijelovi zuba koji se normalno ne vide.

Kod male djece odnosno nakon trećeg mjeseca starosti, preporučuju se upotreba Infant-O-Brush, posebno oblikovane četkice koja izgleda kao igračka, a na svom vrhu ima četkice u trokutastom postavu. Ova četkica je jako mekana, a njen držač može služiti i za masiranje zubnog mesa tokom nicanja. Infant-O-Brush je takve veličine da je sigurna za upotrebu kod djece i ne postoji opasnost od gutanja. Usljed oblika i izgleda poput igračke djeci je izuzetno prihvatljiva za upotrebu.

Za djecu stariju od 2 godine preporučuju se korišćenje četkice Kid’s Brush koja ima malu glavu prilagođenu veličini djetetovih usta i higijenski zaštitni poklopac. Na četkici se može napisati ime djeteta. Kako bi četkica mogla stajati uspravno ima posebno podnožje u tu svrhu. Osim toga postoje i držači za četkice Funny Animals koji se mogu pričvrstiti za bilo koju glatku površinu. Oni su raspoloživi po izgledu u nekoliko životinja (krava, slon, zebra, lav, svinja i pas).

Takođe postoji otvor na držaču koji služi za cirkulaciju vazduha. Kako bi djeca i roditelji znali koliko treba da traje četkanje zuba, na raspolaganju nam je Miradent Sanduhr ili pješčani sat koji motiviše djecu na pranje zuba u trajanja od dva minuta. Pješčani sat se lako pričvrsti na glatke površine, a pomaže razvijanju dobre oralno-higijenske prakse kod djece. U sklopu dječjeg programa postoje i posebne kutije za mobilne ortodontske aparatiće, prozirne udlage ( aligenere) ili mobilne retencijske udlage (essix) koji su dostupni u bijeloj, plavoj i ružičastoj boji s žutom trakom.

Ova kutija je sigurna i ima otpornu bravicu. Mali otvor omogućava idealnu cirkulaciju vazduha. Frekvencija trauma zuba kod djece vrlo je visoka. Najčeći uzroci trauma trajnih zuba su padovi, zatim ovrede u prometu, nasilje i sport.. Vrijeme je od najveće važnosti kako bi replantacija odnosno ponovno vraćanje zuba, bila uspješna. U toma smislu postoji bočica za prenos puknutih dijelova zuba ili izbijenih zuba Miradent SOS Dentobox.

Ova bočica je odmah spremna za upotrebu, a zubi ili dijelovi zuba mogu u njoj sigurno ostati do 48 sati. Tekućina u njoj je patentirana i sastoji se od otopine hranjivih tvari koji štite ćelije zuba. Proizvođač ove bočice preporučuje dostupnost ove tekućine u dječjim vrtićima i školama, sportskim igralištima, bazenima, ali i kod kuće ili u autu.

Sve ove proizvode u Crnoj Gori možete nađi u kompaniji „Farmont“. Brojevi telefna su +382 20 662 327 i +382 68 112 119.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -