NaslovnaSavjetiOralna higijena kod djece sa nutritivnim alergijama

Oralna higijena kod djece sa nutritivnim alergijama

- Advertisement -

Različita oboljenja sistema za varenje predstavljaju slabu kariku sluzokože koja oblaže ove organe. Jedni od najtežih su alergije ili celijakija ili glutenske preosetljivosti i sl. I jedni i drugi pogađaju sluzokože.

Oralno zdravlje je važna karika sistemskog zdravlja i neraskidiva su cjelina. Jednom riječju – bez zdravih usta, nema ni zdravog sistema za varenje, ni zdravog organizma…

Foto: freepik.com

Usta su prvi i ulazni dio velike, dugačke cijevi koja se završava anusom, a zove se sistem organa za varenje (pridodate su im i žlijezde). Usta su obložena sluzokožom kao i jednjak i želudac i crijeva.

Sluzokože predstavljaju prvu liniju odbrane organizma i bore se protiv bakterija, virusa i štetnih agenasa, tako što imuni sistem šalje vojnike – bijele krvne ćelije da brane prvu liniju. Svaka infekcija usljed karijesa ili procesa u kosti i desnima oslabljuje i lokalni i opšti imunitet, tako što ga opterećuje borbom.

Infekcije usta sprječavamo pravilnom ishranom, dobrim ritmom unosa i pravilnom higijenom. To znači – da jedemo hranu sa što manje aditiva i hemijskih agenasa, da je unosimo u obliku tri glavna obroka i dvije užine.

Foto: freepik.com

Higijena mora biti temeljna, na 12 sati bar, sa sredstvima koja ne sadrže štetne sastojke. Savremeni način života nameće tempo koji je teško ispratiti, zdravljem prvenstveno.

Zato moramo poštovati prioritete. A prioriteti su san, ishrana i higijena. San u komadu od 7 do 8 sati. Ishrana bez štetnih fabričkih sastojaka pravilno raspoređena. Higijena ujutro i uveče, temeljna i sa što manje škodljivih hemijskih sastojaka.

Dodatna odbrana sluznice su i dobre bakterije. Ako higijensko dijetetskim mjerama odčetkamo loše bakterije i uskratmo im ishranu u vidu slatkiša, onda možemo reći da smo dali veliki doprinos.

Izvor: Alergijaija/dr Nikolina Jakovljević

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -