NaslovnaZanimljivostiOpšta anestezija u stomatologiji

Opšta anestezija u stomatologiji

- Advertisement -

Opšta anestezija  se  rijetko primjenjuje kod operacija u području oralne hirurgije. Koristi se kod vrlo velikih gnojnih infekcija kada je potrebno učiniti rez na licu ili vratu kako bi se ispraznio gnoj. Takvi zahvati izvode se u bolničkim uslovima, uključuju nekoliko dana hospitalizacije i ne spadaju u rutinske oralno-hirurške postupke. Opšta anestezija može biti kratkotrajna, inhalacijska ili intravenozna.

Opšta anestezija u dentalnoj se medicini koristi i kod pacijenata sa smanjenom kooperativnom sposobnošću i ponekad kod pacijenata sa posebnim potrebama. Zbog nesposobnosti razumijevanja toka i svrhe zahvata dolazi do nedovoljne saradnje pa je opšta anestezija jedini način za učinkovito provođenje terapije. U toj grupi pacijenata upotreba opšte anestezije nije ograničena samo na oralno-hirurške zahvate – takođe se koristi i u restaurativnoj terapiji kada saradnju pacijenta nije moguće postići drugim mjerama. Kratkotrajnom primjenom opšte anestezije pacijent se „uspava“, a potom se svi potrebni zahvati izvrše odjednom kako bi se izbjegla potreba za ponavljanjem opšte anestezije.

Iako se i nekim odraslim pacijentima sviđa koncept „uspavljivanja“ tokom stomatološkog zahvata, opšta anestezija se u tu svrhu ne koristi. Razlog su rizici od kardiovaskularnih komplikacija koji uvijek prate opštu anesteziju te cijena i dugotrajnost samog postupka.

Izvor: Dental4U

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -