NaslovnaSavjetiOperacija zuba bez skalpela i bušilice

Operacija zuba bez skalpela i bušilice

- Advertisement -

Proces na vrhu korena zuba nastaje kao posledica bakterijske infekcije zubne pulpe.

Simptomi koji su karakteristični su:

  • Bol zuba na pritisak ili prilikom zagriza
  • Bolni otok u predjelu vrha korena
  • Pojava fistule iz koje se cijedi sadržaj

Kako se liječi

Najlakše je zub izvaditi i iskiretirati, ali posle toga nastaju drugi problemi o kojima smo pisali na stranici posledice vađenja zuba. Zato pokušavamo da spasimo zub tako što ćemo ga liječiti određen vremenski period ili, ukoliko je proces na korijenu velik, pacijentu odmah predložiti hiruršku intervenciju ili apikotomiju.

Procenat uspješnosti liječenja zuba hirurškim putem je vrlo visok i zato ga često predlažemo našim pacijentima. Trudimo se da objasnimo detaljan tok intervencije i da damo postooperativne instrukcije kako bi cijela intervencija prošla opušteno i bez stresa.

Međutim, određen broj pacijenata odbija ovu intervenciju i odlučuje se za vađenje zuba. Najčešći razlog je strah od same intervencije, upotrebe hirurškog noža i “bušilice”. Pacijenti nam govore da su čuli da je intervencija neprijatna, da može biti bolna i da oporavak traje nekoliko dana.

Kako se proces na korijenu zuba može liječiti bez noža i bušilice

Sada i za najplašljivije pacijente postoji rešenje, a to je operacija bez noža i “bušilice” pomoću lasera najnovije generacije. Laser omogućava da napravimo rez u mekom tkivu bez noža. Ranije su se posle toga koristili rotacione instrumente da bi se napravili otvor u kosti i prišli korijenu zuba, a na kraju se koristila još veća brzinu rotacionih instrumenata kako bi se skratio korijen zuba.

Kakva je korist od lasera

Sada, pomoću lasera, operacija zuba može se obaviti bez bolova, bušilice i neprijatnih vibracija. Otvor koji se pravi i dio korijena koji se skraćuje pomoću lasera je mnogo manji jer je laser vrlo precizan. Na ovaj način, korijen ostaje duži, a to nam je najvažnije za dugotrajnost zuba koji smo operisali.

S obzirom da je rad u kosti minimalan i sa manjom traumom, postoperativni simptomi su blaži i oporavak posle operacije zuba je brz.

Primjenom savremenih aparata kao što je laser mijenjamo dosadašnji način rada. Želimo da postignemo cilj – sačuvan zub u ustima, a da pružimo pacijentu terapiju koja nije stresna i bolna.

Izvor: Ordinacija dr Lolin

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -