Operacija umnjaka i oporavak nakon vađenja

  Hirurško vađenje umnjaka uzrokuje više komplikacija nego rutinsko vađenje zuba, pa je praćenje uputstava posle vađenja umnjaka veoma bitno.

  Pošto prođe dejstvo lokalnog anestetika, oko dva sata posle operacije, možete osjetiti:

  Bol i neprijatnost u vilici, prepisani lekovi protiv bolova (Brufen, Nimulud, Analgin) mogu Vam pomoći.

  Otok, koji je najveći drugog dana posle operacije. Bitno je početi sa aplikacijom hladnih obloga spolja, isti dan posle operacije i nastaviti naredna dva dana. Hladiti 15 minuta, pa napraviti pauzu od pola sata i tako naizmjenično. Dovoljno je koristiti tkaninu natopljenu hladnom vodom.

  Prisustvo male količine krvi u pljuvački. Ponekad traje i dva do tri dana nakon operacije.

  Otežano otvaranje usta i žvakanje, koje će se smanjivati kako otok bude spadao. Ukoliko budete vježbali da otvarate usta jače, ova neprijatnost će brže nestati.

  Svi ovi simptomi su privremeni i kod većine slučajeva potpuno nestaju za nekoliko nedelja. Izuzetak su komplikovana hirurška vađenja umnjaka koji se nalaze duboko blizu nerva u donjoj vilici, kada zbog operativne traume utrnutost polovine donje vilice i usne može da se produži i na nekoliko mjeseci. Pacijent dolazi nedelju dana nakon operacije da mu se skinu konci i uradi kontrolni pregled.

  Ukoliko bol ne prolazi 48 sati posle intervencije, pojavi se krvarenje, pacijent osjeća groznicu ne treba uzimati ljekove na svoju ruku, već se odmah javiti stomatologu.

  Utrnulost polovine donje usne, nekoliko dana posle operacije

  Nije, ali to je dobro poznata komplikacija hirurškog vađenja donjeg umnjaka na koju ćemo Vas upozoriti tokom konsultacija, ukoliko se zub nalazi u blizini nerva donje vilice. Vremenom, utrnulost prolazi. Smatra se da se javlja u 10 odsto operacija, ali mnogo ređe kod mlađih osoba (ispod 20 godina).

  Održavanje higijene usta posle operacije

  Nemojte iritirati ranu, možete izazvati infekciju ili krvarenje. Žvaćite na drugu stranu u sledećih 24 sata posle operacije.

  Nemojte pušiti narednih 36 sati posle operacije. Pušenje može produžiti krvarenje i usporiti zarastanje.

  Nemojte pljuvati, isisavati iz rane i sisati na slamku jer možete poremetiti koagulum i izavati alveolitis.

  Kontrola krvarenja. Posle završene operacije dobićete da zagrizete tampon gaze u trajanju od 15 minuta. To bi trebalo definitivno da zaustavi krvarenje. Ukoliko krvarenje i dalje traje, stavite novu gazu ili maramicu i držite još 15 min. Posle toga nemojte ispirati usta! Ukoliko i dalje krvari, nazovite ordinaciju.

  Kontrola bola. Posle operacije biće Vam prepisan lek protiv bola. Nemojte uzimati one ljekove koji sadrže aspirin jer možete produžiti krvarenje.

  Tečno kašasta ishrana. Bez toplih napitaka i tvrđe hrane koja bi mogla oštetiti ranu i konce. Sladoled se često preporučuje posle operacije.

  Pojačana higijena usta. Dio sluzokože usta gdje se nalaze konci možete tretirati vaticom obmotanom oko prsta i natopljenom čajem od kamilice. Na taj način ćete najbolje očistiti konce na kojima se lako zadržava hrana. Drugi dio usta redovno prati.

  Za kraj, treba da nazovete ordinaciju ukoliko posle hirurškog vađenja donjeg umnjaka primijetite neubičajeno krvarenje, otok ili bol. Prva 24 sata posle hirurške intervencije su najgori, ali uz pomoć prepisanih lekova, neprijatni simptomi su podnošljivi.

  Izvor: Ordinacija Dr Lolin

  , ,

  Kontakt forma

   

  Verifikacija

  Comments are closed.

  Sva prava zadržana, Gondor D.O.O.