fbpx
NaslovnaSavjetiOdržavanje higijene oko implantata

Održavanje higijene oko implantata

- Advertisement -

Jedna od veoma važnih tema za pacijente koji su dobili implante jeste njihovo održavanje, ali nažalost ovom pitanju ne posvećuje se zaslužena pažnja. Naravno, samim implantima nije potrebno održavanje, ali ono što je od neizmjerne važnosti je održavanje higijene oko zubnih implantata i krunica kada se krunica ili implant već uveliko koriste.

Nakon ugradnje zubnog implanta i perioda srastanja za viličnu kost, zubni implant je prekriven desnima i ne vidi se. Međutim, već od momenta kada se dentalni implant stavi u funkciju, odnosno kada se on otvori i na njega ušrafe abatment i zubna krunica, održavanje higijene postaje izuzetno važno. Dio kome je potrebno posvetiti najveću brigu je spoj zubnog implanta i abatmenta, jer bilo kakvo zadržavanje kamenca, zubnog plaka i bakterija u dijlu između abatmenta i zubnog implanta dovodi do upale desni i upale same kosti oko implanta, pri čemu dentalni implant nema mogućnost odbrane kao prirodni zub, što ovu situaciju čini potencijalno opasnom. Iako mogu postojati i drugi razlozi, za veliki procenat upala oko zubnih implanata zaslužna je upravo loša higijena.

Implante će vlasnici najčešće nositi do kraja života, što je dodatni razlog zašto je neophodno obratiti pažnju na higijenu, a održavanje higijene daleko je lakše ako su abatment i zubna krunica individualno napravljeni tako da odgovaraju jedno drugom, tj. da se dopunjuju, i da ne ostavljaju mjesta za ulaz bakterija. Ovo je jedino moguće postići odabirom individualnog abementa za svaki implant, dok će fabrički abatmenti ostaviti više potencijalnog mjesta za bakterije. Individualni abatment će omogućiti da se polirani glatki dio nađe ispod desni, a da se veza abatmenta i krunice nalazi ili u nivou desni ili blago iznad desni, što će pacijentu dodatno olakšati održavanje higijene.

Ugradnja implanata sa individualnim abatmentima je sve što je u moći stomatologa kako bi se olakšalo održavanje higijene i sada na scenu stupa pacijent koji će odmah po ugradnji dobiti obuku za pravilno održavanje higijene, jer to je najbolji način da se smanji šansa za nove dolaske radi liječenja upala.

Primarni oblik održavanje higijene oko implanata i krunica je redovno pranje, međutim neophodno je primenjivati i dodatne mjere. Najbolji vid dodatne higijene je korišćenje specijalnog zubnog konca. Primjenom ovog konca, odnosno njegovog sunđerastog dijela omogućava se adekvatno čišćenje prostora između zubnog impalnta, abatmenta i zubne krunice. Ovo je poprilično komplikovana procedura, pogotovo kod pacijenta koji imaju veliki broj implantata i zahtijeva dosta vremena, zbog čega se ne insistira na svakodnevnom ponavljanju, već recimo jednom u dva do tri dana.

Pored ručnog korišćenja specijalnog konca, moguće je koristiti i interdentalne četkice, što je jednostavniji vid mehaničkog ručnog čišćenja

Postoje i aparati za održavanje higijena oko dentalnih šrafova, a jedan od popularnijih je water pick. Međutim, nakon višegodišnjih analiza uočeni su neki problemi u korišćenju warer picka u vidu nanošenja i nabacivanja bakterija u sam prostor između dentalnog implanta i abatmenta. Zato je preporuka da water pick koristi isključivo na najslabijoj jačini. U novije vrijeme popularne su i ultrazvučne četkice, koje su se pokazale kao jako efikasne, kako u svakodnevnoj higijeni, tako i sa raznim nastavcima za održavanje.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -