NaslovnaSavjetiOdržavanje higijene krunica i mostova

Održavanje higijene krunica i mostova

- Advertisement -

Pravilno održavanje higijene krunica i mostova i briga o svjim protetskim nadoknadama garantuje njihov duži vijek. Ukoliko su zubi pravilno sanirani i nadoknađeni, dalja odgovornost i briga o njima je na pacijentu.

Kada se krunica ili most cementira na zube, stomatolog bi trebao da da pacijentu detaljna uputsva, kako bi se održavanje pravilno sprovodilo.

Održavanje higijene
Nakon izrade protetskog rada koji nadoknađuje izgubljene zube, potrebno je temeljno voditi računa o održavanju higijene kako bi njegov vijek trajanja bio što duži i kako ne bi došlo do nakupljanja zubnog plaka, zubnog kamenca i povlačenja desni.

Dobra higijena je važna kako kod nošenja proteza, tako i kod pacijenata sa krunicama i mostovima. Nakon cementiranja fiksnog protetskog rada nemojte jesti narednih sat vremena, a izbjegavajte čvrstu hranu naredna 24 sat. Moguća je osjeljivost zuba u prva 24h zbog reakcije vezivanja cementa.

Održavanje higijene
Mostove i krunice je neophodno održavati kao i prirodne zube. Zbog same konstrukcije fiksnih protetskih nadoknada, koristite interdentalne (međuzubne) četkice kako bi očistili prostore između prirodnih zuba i protetskog rada kao i između samog rada i desni.

Ove četkice se koriste tako što pod pravim uglom njima ulazite u međuzubne prostore,svuda gde postoji dovoljno mesta.

Održavanje higijene
Kod zuba kod kojih ne postoji dovoljno prostora, koristite zubni konac, ali budite pažljivi. Ponekad je koncem moguće hranu utisnuti još dublje u desni i time izazvati bol, neprijatnost i oštećenje.

Za zube koji nisu obuhvaćeni krunicama ili mostovima, koristite najmekšu (ultra soft) četkicu. Higijenu održavajte temeljno, najmanje dva puta dnevno, tehnikom pranja koja vama odgovara, a kojom ćete preći sve površine svih zuba.

Neophodno je što pre javiti se stomatologu ukoliko primijetite:
*da je došlo do povlačenja desni
*da je došlo do nakupljanja kamenca

*da se protetski rad mrda usljed popuštanja cementa
*da se protetski rad mrda zato što zubi nosači više nisu stabilni
*da je došlo do loma samog protetskog rada

Kod pacijenata koji nemaju nikakvih problema sa krunicama i mostovima, obavezno zakažite kontrolu jednom godišnje.

Izvor: ordinacija dr Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -