fbpx
NaslovnaSavjetiOdržavanje dobrog oralnog zdravlja može smanjiti rizik od prijevremenog porođaja

Održavanje dobrog oralnog zdravlja može smanjiti rizik od prijevremenog porođaja

- Advertisement -

Kod nekih žena, hormonske promjene do kojih dolazi zbog trudnoće mogu dovesti do problema sa oralnim zdravljem kao što su karijes i parodontalna bolest. Nedavno objavljena studija iz Australije pokušala je da istraži da li liječenje gingivitisa kod trudnica može uticati na ishod trudnoće.

Istraživači su otkrili da bi to moglo pomoći da se smanji verovatnoća prevremenog porođaja. Prema istraživačkom timu – koji su svi povezani sa Univerzitetom u Sidneju – epidemiološki podaci govore da se više od 15% beba širom svijeta rađa sa niskom porođajnom težinom, a skoro 11% je rođeno prijevremeno.

Foto: freepik.com

Prethodna istraživanja su pokazala da upalni procesi tokom trudnoće mogu dovesti do štetnih ishoda, uključujući veće stope morbiditeta i mortaliteta novorođenčadi. Jedan potencijalni izvor ove upale je parodontalna bolest, uključujući gingivitis. Za razliku od parodontitisa, gingivitis se smatra reverzibilnim, pa su istraživači istražili da li njegovo liječenje, zajedno sa redovnim pregledima i higijenom zuba, može smanjiti negativne ishode trudnoće.

“Zbog hormonalnih promjena tokom trudnoće, trudnice su podložne gingivitisu, od kojih je 60% do 75% ima taj problem“, izjavio je u saopštenju za javnost Prof. Jörg Eberhard, šef Katedre za oralno zdravlje na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sidneju i koautor studije.
Prof. Eberhard je dodao: „Oralna infekcija može imati sistemske efekte u tijelu. Gingivitis oslobađa inflamatorne markere i bakterije u sistemski krvotok, koji mogu doći do placente i izazvati loše ishode trudnoće, kao što je prijevremeni porođaj”.

Liječenje može ograničiti komplikacije porođaja
Da bi istražili da li liječenje gingivitisa tokom trudnoće utiče na ishod trudnoće, istraživači su sproveli sistematski pregled i meta-analizu tri randomizovana klinička ispitivanja sa ukupno 1.031 učesnika. Njihov pregled podataka otkrio je da, ako se ne liječi, bilo koji nivo upale u usnoj duplji ima štetan uticaj na ishod trudnoće. Nasuprot tome, ako je gingivitis buduće majke liječen, rizik od prijevremenog rođenja njene bebe je smanjen za približno 44%. Tretman je, takođe, bio povezan sa porođajnom težinom povećanom u proseku za 100 g.

Foto: freepik.com

“Ovi nalazi doprinose novom fokusu na uticaj dobrog oralnog zdravlja na opšte zdravlje, posebno kod trudnica“, prokomentarisala je dr Kuin-An Le (Dr. Quynh-Anh Le), vodeći autor studije i postdiplomski student na Stomatološkom fakultetu.
“Važno je da žene i zdravstveni radnici širom svijeta znaju da dobra briga o oralnoj higijeni nije samo za zdravlje majke već i za njenu bebu. Redovne stomatološke kontrole, pranje zuba i liječenje bilo koje upale desni treba da budu vitalni dio njege trudnoće za sve žene“, rekla je autorka studije.

“Pregled zuba i profesionalno čišćenje svakih šest mjeseci trebalo bi da spriječi i izleči bilo kakvu upalu desni“, primetio je dr Eberhard, dodajući u intervjuu za Nine News da bi ove usluge trebalo da budu besplatne za trudnice.
Studija pod nazivom “Does treatment of gingivitis during pregnancy improve pregnancy outcomes? A systematic review and meta-analysis”, objavljeno je 7. januara 2021. U u onlajn izdanju časopisa Journal of Oral Health and Preventive Dentistry.

Izvor Dental Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -