NaslovnaObavještenjaOdređene tečnosti za ispiranje usta mogu zaustaviti prenos virusa COVID-19

Određene tečnosti za ispiranje usta mogu zaustaviti prenos virusa COVID-19

- Advertisement -

Istraživači sa Stomatološke škole Rutgers (SAD) pronašli su dokaze da dvije vrste tečnosti za ispiranje usta u laboratorijskim uslovima ometaju virus COVID-19, sprječavajući njegovo repliciranje u ljudskoj ćeliji.

Studija objavljena u časopisu „Pathogens „otkrila je da su Listerin i tečnost za ispiranje usta Hlorheksidin poremetili virus u roku od nekoliko sekundi nakon razblaživanja do koncentracija koje bi imitirale stvarnu upotrebu. Dalje studije su potrebne za ispitivanje stvarne efikasnosti kod ljudi.

Foto: allsmilescare.com

Studija je sprovedena u laboratoriji koristeći koncentraciju tečnosti za ispiranje usta i vrijeme koje je potrebno da dođe u kontakt sa tkivima da bi se ponovila stanja pronađena u ustima, rekao je Danijel H. Fajn, viši autor ovog rada i predsedavajući školskog Odeljenja za oralnu biologiju.

Studija je otkrila da su još dvije tečnosti za ispiranje usta obećale potencijalno pružanje neke zaštite u sprječavanju prenosa virusa: Betadin, koji sadrži povidon jod i Perokal, koji sadrži vodonik-peroksid. Međutim, samo su Listerin i Hlorheksidin poremetili virus sa malim uticajem na ćelije kože unutar usta koje pružaju zaštitnu barijeru protiv virusa.

„I povidon jod i peroksal su u našim istraživanjima uzrokovali značajnu smrt ćelija kože, dok su i Listerin i hlorheksidin imali minimalno ubijanje ćelija kože u koncentracijama koje su simulirale ono što bi se moglo naći u svakodnevnoj upotrebi“, rekao je Fajn.

Foto: smilefocus.com.sg

Tim je proučavao efikasnost potencijala tečnosti za ispiranje usta za sprječavanje virusnog prenosa kako bi bolje razumio kako pružaoci stomatoloških usluga mogu biti zaštićeni od aerosola koje pacijenti izdišu.

„Kao stomatolozi, nalazimo se upravo u licu pacijenta. Željeli smo da znamo da li postoji nešto što bi moglo smanjiti virusno opterećenje”, rekla je koautorka Elen Hoskin, docent na „Rutgers School of Dental Medicine“.

Fajn upozorava javnost da se ne oslanja na sredstvo za ispiranje usta kao način da uspori širenje, dok se to ne dokaže u kliničkim ispitivanjima na ljudima.

“Krajnji cilj bio bi utvrditi da li bi ispiranje dva ili tri puta dnevno antiseptičnim sredstvom sa aktivnom antivirusnom aktivnošću imalo potencijal da smanji sposobnost prenošenja bolesti. Ali to treba istražiti u stvarnom svijetu situacija”.

Foto: 123dentist.com

Prethodna istraživanja su pokazala da razne vrste antiseptičnih vodica za ispiranje usta mogu poremetiti novi koronavirus i privremeno spriječiti prenos, ali ovo je bila jedna od prvih studija koja je ispitivala koncentraciju antiseptičnog ispiranja, vrijeme kontakta i svojstva ubijanja ćelija kože koja su simulirala oralna stanja. Studiju je sproveo tim naučnika i virologa stomatoloških fakulteta u Institutu za istraživanje javnog zdravlja.

„Budući da virus SARS CoV-2 odgovoran za COVID-19 ulazi prvenstveno kroz usnu i nosnu šupljinu, oralni biolozi bi trebali biti uključeni u ove studije jer oni detaljno razumiju oralne zarazne bolesti“, rekao je Fajn.

Izvor: Medical news

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -