NaslovnaSavjetiOdbacivanje zubnih implantata – šta morate znati i kako djelovati?

Odbacivanje zubnih implantata – šta morate znati i kako djelovati?

- Advertisement -

Odbacivanje zubnih implantata mnogima predstavlja veliki strah kod donošenja potvrdne odluke o implantološkoj terapiji. Budući da je to jedno od pitanja o kojem se raspravlja na društvenim mrežama, forumima te koje pacijenti upućuju stomatolozima tokom pregleda, odlučila sam današnji blog posvetiti upravo ovoj temi.

I to se ponekad događa – odbacivanje zubnih implantata. Da, istina je, tijelo zna odbaciti implantat, ali to se događa jako rijetko. Na odbacivanje zubnih implantata mogu uticati razni faktori. Ugradnja zubnih implantata i njihova oseointegracija bilježe izuzetno visok postotak uspješnosti.

Prema posljednjim istraživanjima riječ je o 98 odsto. Dakle, tek dva odsto implantata ne srasta s okolnom kosti kada ne postoji apsolutna kontraindikacija. Postavlja se pitanje, zašto ne dolazi do oseointegracije kod nekih pacijenata?

Zašto tijelo u nekim slučajevima odbacuje zubne implantate?
Odbacivanje zubnih implantata zbog nekvalitetnog materijala. Jedan od razloga može biti nekvalitetan materijal od kojeg je izrađen dentalni implantat. Zato je jako važno da se ugrađuju provjereni, kvalitetni i sertifikovani zubni implantati. Mi radimo isključivo sa provjerenim i sertifikovanim svjetskim brendom – Nobel Biocare.

Svaki pacijent dobiva knjižicu s tvorničkim (serijskim) brojem ugrađenog implantata i upisanom pozicijom na koju je implantat ugrađen. Znate li da u svijetu postoji cca 300 certificiranih implantata, a da ne spominjem koliko još ima vrsta no name implantata upitnog kvaliteta.

Implantati se izrađuju od titana, no razlike su u njegovoj čistoći. Titan je kao biokompatibilni materijal pogodan i optimalan za izradu zubnih implantata jer ne izaziva alergiju. No, treba napomenuti da su implantati vrhunskih brendova napravljeni od pročišćenog titana pa su zato i sigurniji za proces oseointegracije.

Vrhunski brendovi daju garanciju na proizvod pa tako i mi garantujemo našim pacijentima za implantat. Nažalost, ono na šta ne možemo uticati niti dati garanciju su bolesti, loša zdravstvena situacija pacijenata te loše životne navike s kojima nam dolaze na zahvat. Najrizičniji za ugrađene implantate je nastavak istog, nezdravog načina života nakon implantološkog zahvata. U slučaju da se zbog toga dogodi odbacivanje implantata, odgovornost nije na stomatologu.

Parodontoza
Parodontoza je svakako jedan od najvećih rizičnih faktora. Ne preporučuje se ugrađivati implantate parodontološkim pacijentima dok se bolest ne sanira jer u protivnom dolazi do periimplantitisa, upale oko implantata koja onemogućava srastanje implantata s kosti. Upala se širi iz zahvaćenog dijela usne šupljine na dio gdje je ugrađen implantat. Zato je neophodno da imamo čistu situaciju prije ugradnje implantata – zdravu usnu šupljinu, zdravi parodont.

implanti
Foto: emerson-dental.com

Upale u organizmu – veliki faktor rizika za uspješnost implantološke terapije
Upalu na mjestu ugradnje implantata ili prisutnost infekcije praćene povišenom temperaturom negdje drugdje u tijelu, takođe, mogu biti razlog odbacivanja implantata, baš kao i zaostali upalni proces nakon vađenja zuba. Ako pacijent prilikom ili neposredno nakon ugradnje implantata dobije infekciju praćenu temperaturom (kao npr. Covid-19) negdje drugdje u tijelu, organizam zbog toga nije u mogućnosti da odradi zarastanje kako treba.

Odbacivanje zubnih implantata zbog zračenja glave i vrata i hemoterapije
Onkološkim pacijentima koji su u procesu terapije zračenjem ili hemoterapije te neposredno nakon terapije ne preporučuje se ugradnja zubnih implantata zbog oslabljene kosti. Veliki je rizik od odbacivanja implantata.

Osteoporoza i druga oboljenja kosti (tumori) utiču na (ne)uspjeh oseointegracije
Osteoporoza je bolest koja najčešće zahvata žene starije životne dobi, a povezana je s hormonalnim promjenama. Uzrokuje gubitak organskog i mineralnog dijela kosti. Takva kost postaje krhka i lomljiva. Naime, stabilna i čvrsta kost je osnovni preduslov za ugradnju implantata i uspješnu oseointegraciju. Pretvrda kost, takođe, nije najbolja za ugradnju implantata jer je loše prokrvljena pa se jače razvija vrućina tokom preparacije ležišta za implantat. Preslaba ili nedovoljna kost nije dobro sidrište za zubni implantat.

Razlog za odbacivanje zubnih implantata u ovom slučaju najčešće je mehaničke prirode:
*pritisak proteze na implantate ✔️
*mikropokreti protetske konstrukcije prije nego što su zubni implantati postigli mehaničku stabilnost ✔️
*prejakim žvakanjem sile opterećuju implantate. ✔️

Bruksizam onemogućava oseointegraciju implantata
Jako škripanje ili škrgutanje zubima noću tokom spavanja naročito je opasno za implantate u prvim mjesecima dok ne počne proces oseointegracije. Zato je dobro nositi zaštitnu udlagu i paziti da se ne izlažete stresu, tačnije izbjegavati stres pod svaku cijenu.

Autoimune bolesti
Autoimune bolesti predstavljaju rizik od odbacivanja implantata. Zato je jako važno da u upitniku o zdravlju i tokom konsultacija navedete stomatologu da imate autoimunu bolest te o kojoj se bolesti tačno radi (Kronova bolest, Sjogrenov sindrom, reumatoidni artritis…).

Imunosupresija nakon transplantacije
Imunosupresija je smanjenje efikasnosti/aktivnosti imunosnog sistema. Namjerna imunosupresija provocira se kako bi se spriječilo organizam da odbaci transplantat nakon presađivanja organa. To je, takođe, jedan od velikih rizika za stabilnost i oseointegraciju zubnih implantata.

Kontradiktorni dijabetes
Zbunjuju vas kontradiktorne informacije o dijabetesu i zubnim implantatima? S jedne strane čujete da se oboljelima od dijabetesa mogu ugraditi implantati bez rizika i da dijabetes nije kontraindikacija za oseointegraciju. S druge pak strane, slušate kako je dijabetes jedan od vodećih faktora rizika. Pa, šta je onda tačno ⁉️ Mogla bih reći ovako – i jedno i drugo, zavisno o ozbiljnosti i stepenu bolesti.

Odbacivanje zubnih implantata kada dijabetes nije pod kontrolom
Da pojasnim, pacijenti koji nemaju dijabetes pod kontrolom rizični su za uspjeh implantološkog zahvata zbog:
*odgođenog ili sporijeg zacjeljivanja ✔️
*smanjene sposobnosti suzbijanja infekcije ✔️
*lošeg stanja vilične kosti. ✔️
Dijabetes tipa 1 najčešće se razvija u ranijem razdoblju života pa ga je tim teže održavati pod kontrolom. Taj tip dijabetesa predstavlja veći rizik za odbacivanje implantata. Nestabilni dijabetes melitus može biti jedan od razloga zašto je tijelo odbacilo implantat.

Dijabetes pod kontrolom
Ako je dijabetes pod kontrolom, u tom slučaju ne predstavlja rizik za ugradnju implantata i njihovo uspješno srastanje s okolnom kosti. Netom oboljeli pacijenti dijabetičari mogu biti kandidati za ugradnju implantata jer je dijabetesu potrebno neko vrijeme da počne uticati na vaše oralno zdravlje.

Dijabetes tipa 2 razvija se nešto kasnije u životu kao posljedica nezdravih životnih navika. Prije svega, mislim na lošu prehranu bogatu šećerima i ugljikohidratima. Njega zato možemo kontrolisati pa ne predstavlja veliki rizik za uspješnost oseointegracije.

Pušenje je faktor rizika
Pušenje predstavlja veliki problem/rizik u svim granama medicine pa tako i u stomatologiji, a naročito u implantologiji jer nikotin ometa ili usporava proces srastanja implantata s kosti. Tako je kod pušača, posebno dugogodišnjih pušača, primijećen veći postotak odbacivanja zubnih implantata – cca 20%.

Ostali faktori rizika za odbacivanje zubnih implantata
Primjena nekih lijekova (npr. bifosfonati u terapiji osteoporoze), psihijatrijska oboljenja, zavisnost o drogama i alkoholu, Morbus Pagetova bolest, teška metabolička oboljenja, poremećaji zgrušavanja krvi te kardiovaskularna oboljenja takođe mogu uticati na uspjeh implantološkog zahvata.

Šta trebate učiniti u slučaju odbacivanja zubnog implantata?
Najvažnije je da ne paničite. Ako je implantat ispao, ne vraćajte ga samostalno u usta da ne dođe do infekcije! Osjetite li da se klima, ili da vas boli područje gdje je ugrađen implantat, te primijetite crvenilo zubnog mesa oko implantata, odmah se javite stomatologu na pregled.

Foto: freepik.com

Odbacivanje zubnih implantata – simptomi
Simptomi koje primijetite, a koji upućuju na to da se dogodilo odbacivanje implantata su:
*akutni osjećaj bola ✔️
*rasklimanost implantata ✔️
*pomičnost protetskog rada (krunice/mosta) ✔️
*crvenilo ✔️
*neugodan miris. ✔️

U slučaju da se zaista dogodilo odbacivanje zubnog implantata, jedina opcija je njegovo vađenje. Nakon toga ne smijemo odmah ugraditi novi, već pričekati da sve zacijeli i tek tada ugraditi drugi implantat. Jednom odbačeni implantat više se nikada i nikome ne ugrađuje nego se vraća u tvornicu jer je pod garancijom.

U slučaju da se nakon vađenja implantata odmah ugradi drugi, rizikuje se neuspjeh zahvata. Uopšteno, preporuka je da se dan prije ili neposredno nakon zahvata počne s terapijom antibiotika kako bi se spriječila eventualna upala.

Izvor: dr Branka Bilan/ordinacija Bilan

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -