NaslovnaSavjetiOd Paradontoze boluje 30 odsto odraslih

Od Paradontoze boluje 30 odsto odraslih

- Advertisement -

Paradontoza kao hronična infekcija desni, može da dovede i do ispadanja zuba. Prema nekim istraživanjima od te bolesti boluje čak 30 odsto odraslih osoba. Ispadanje zuba može da se spriječi, ako ova bolest na vrijeme počne da se liječi. Uzroci paradontoze su genetika, hormoni i bakterije, a simptomi su osjetljivi i otečeni desni, crvenilo i krvarenje desni, bolni zubi i bolno zubno meso, neprijatan zadah iz usta, klimanje i ispadanje zuba. Čim se primjete  simptomi potrebno je posjetiti stomatologa i započeti liječenje.

Stomatolog mehanički uklanja tvrde i meke naslage oko zuba. Vrlo je važno pojačati oralnu higijenu, što znači duže pranje zuba posebnom pastom za paradentozu i to barem dva puta dnevno. Pošto stomatolog očisti zube i zubno meso od tvrdih i mekih naslaga, kako bi ublažili ili uklonili simptome gingivitisa, pomoć potražite u ovim namirnicama:

Bijeli luk:  ima snažna protivupalna svojstva pa pomaže kod oteklih, crvenih i upaljenih desni. Izgrizite i žvačite češanj bijelog luka pa ga ispljunite ili progutajte.

Soda bikarbona: djeluje protiv gljivica (kandide) koja se često pojavljuje kod gingivitisa i paradentoze. Kašičicu sode bikarbone stavite u mlaku vodu, uzmite gutljaj i dobro isperite usnu duplju pa je ispljunite.

Aloa vera gel: ova biljka umiruje i hladi pa je dobra za otečene desni. Na prst stavite malo gela pa njime istrljajte desni. Nemojte da ga ispirate.

Vitamin C: unosite ga u organizam putem voća (citrusa, kivija, bobičastog voća…) i povrća (paprike, paradajza, spanaća..)

Čaj od kadulje: jedan od najstarijih i najpoznatijih narodnih recepata koji djeluje protiv upala. Napravite jači čaj pa kada se malo ohladi “mućkajte” u ustima i dobro isperite usnu šupljinu pa ga ispljunite.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -