fbpx
NaslovnaIntervjuOčekujemo više od 45 predavača na BaSS Kongresu u Skoplju

Očekujemo više od 45 predavača na BaSS Kongresu u Skoplju

- Advertisement -

Balkansko stomatološko društvo (BaSS) osnovano je u Solunu 1996. godine, zahvaljujući naporima entuzijastičnih stomatologa iz svih balkanskih zemalja, koji su delili viziju postojanja naučnog društva za stomatologe koji borave i rade na području Balkana kako bi ih zbližili i pružili im priliku da podijele znanje i stručnost.

Dr Jovana Mitić (Foto: privatna arhiva)

Svake godine neka druga zemlja od njih deset (Makedonija, Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Grčka, Albanija, Bugarska, Rumunija, Turska i Kipar) dobiju domaćinstvo. Naredni domaćin, biće od 11. do 14. maja 2023. godine Makedonija,a ovaj izuzetan skup će biti u Skoplju (hotel “DoubleTree by Hilton”).

Ovo je treći put da će Makedonija ugostiti stomatologe sa Balkana. Prvi put je bila domaćin 2004. godine, a skup je održan u Ohridu, a drugi 2013. u Skoplju. Sada će glavni grad Makedonije ponovo biti centar balkanske stomatologije. Na temu BaSS kongresa razgovarali smo sa doktorkom Jovanom Mitić, ko-predsjednicom Organizacionog odbora predstojećeg BaSS kongresa.

„Dobili smo organizaciju BaSS kongresa prije korone, ali je sve odloženo zbog pandemije i biće održan od 11. do 14. maja u Skoplju, u hotelu “DoubleTree by Hilton”. Pripreme su već počele, a krajem novembra će sve informacije izaći na oficijalnoj web strani kongresa.“, istakla je dr Jovana za naš portal.

Koliko očekujete predavača da će biti na kongresu?
„Već su i počeli razgovori sa predavačima i očekujemo više od 45 predavača. Biće to uglavnom internacionalni, svjetski poznati predavači. Takođe, već smo u konktaktu sa preko 15 dentanih firmi, koji bi i sa njihove strane poslali predavače koji će ih pretstavljati i biti na BaSS kongresu“.

Iz kojih zemalja će biti predavači?
„Pored predavača iz balkanskih zemalja, članica BaSS-a, očekujemo i predavače i iz drugih evropskih zemalja, kao i iz USA, Australije itd, s tim što je sigurno da će biti zastupljene sve oblasti dentalne medicine“.

Koliko je teško organizovati jedan ovakav kongres?
„Nije toliko teško organizovati, ukoliko ste upoznati sa ovim stvarima, kad već dugo radite i volite ovo. Svi nam izlaze u susret, biće dosta poznatih i svjetski priznatih predavača. Na primjer iz Australije će biti Sašo Ivanovski, dekan fakulteta u Kvinslendu, koji je jedan od vodećih svjetskih stručnjaka kada je u pitanju koštane regeneracija, iz SAD naš prijatelj Rade Paravina, onda Džim Jankievski iz Vašingtona…”

Koliko očekujete stomatologa, koliko očekujete da će biti posjećen kongres?
„To se sada sa sigurnošću ne može reći. Okvirno očekujemo da će biti između 300 i 400 posjetilaca. Očekujemo doktore iz svih balkanskih zemalja, a u organizaciju je uključeno oko 50-tak ljudi. Predsjednica BaSS kongresa biće prof. Elizabeta Georgievska, zamjenik dr Marijan Denkovski, predsjednik Naučnog odbora biće dekan Stomatološkog fakulteta u Skoplju, prof. Kjiro Ivanovski, a ja ću kao predsjednik asocijacije za edukaciju i neformalnog obrazovanaja“ BASSMK“, koje je oficijalni organizator kongresa biti ko-predsjedavajuća Organizacionog odbora kongresa zajedno sa mojim kolegama iz ostalih udruženja koji podržavaju kongres”.

Koliko su mladi doktori spremni da dolaze na edukativne skupove koji se organizuju u Makedoniji?
„Mlade generacije su veoma zainteresirani za ovakve skupove, ali u Makedoniji nemamo takve kao ovaj kongres, pa uglavnom pratimo i idemo van Makedonije, sto predstavlja ozbiljan, prije svega finansijski poduhvat, jer to košta najmanje 1.000 eura. Zbog toga i mislim da će biti dosta zainteresovanih za ovaj kongres, kod nas i u regiji , jer će tu biti zaista vrhunski predavači i moći će dosta toga da se nauči i to ne samo na predavanjima , nego i na brojnim radionicama koji se najavljuju“, zaključila je dr Jovana Mitić.

Copyright Ⓒ, 2022, Gondor produkcija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -