fbpx
NaslovnaObavještenjaOčekuje se porast globalnog tržišta dentalnih kompozita

Očekuje se porast globalnog tržišta dentalnih kompozita

- Advertisement -

Očekuje se da će globalno tržište dentalnih kompozita da raste, zbog promjena u ishrani i načinu života i brzog rasta gerijatrijske populacije širom svijeta, što sve zajedno dovodi do povećane incidencije zubnog karijesa.

Prema posljednjem izvještaju koji je objavio “UnivDatos Markets Insights”, tržište stomatoloških kompozita je procijenjeno na 25 miliona američkih dolara u 2020. godini, za koje se očekuje da porast po kombinovanoj godišnjoj stopi rasta od oko devet odsto od 2022-2028.

Rast tržišta stomatoloških kompozita može se pripisati faktorima kao što su brzi tehnološki napredak, sve veća potražnja za estetskom stomatologijom i povećanje svijesti među populacijom širom svijeta o pitanjima oralne njege – ovo su neki od istaknutih faktora koji doprinose rastu tržišta.

Veća potražnja za zubnim ispunima koje imaju identičnu boju i strukturu kao zub u estetske svrhe pripisuje se rastu ovog segmenta tržišta. Sve veća upotreba duvana tj. pušenje, takođe, je dovelo do povećanja prevalencije stomatoloških problema, povećavajući upotrebu dentalnih kompozita.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, skoro 40% odraslih od 20 do 64 godine koji trenutno puše cigarete imaju neliječeni karijes. Takođe, skoro 43% odraslih starijih od 65 godina koji trenutno puše cigarete doživjelo je gubitak zuba. Tržište kompozita je kategorisano na kompozite za ispune, univerzalne kompozite, tečne kompozite i druge.

Foto: wkhs.com

Među njima, očekuje se značajan rast univerzalnog kompozitnog segmenta, namijenjenog za upotrebu u prednjem i zadnjem dijelu zuba. Ova vrsta kompozita treba da omogući da se proizvedu dugotrajne restauracije koje imaju dobra mehanička svojstva i estetiku potrebnu za to područje.

Očekuje se da će segment zubnih ispuna imati veću složenu godišnju stopu rasta, što istraživači sugerišu da je posljedica sve većeg broja stomatoloških procedura kao što su liječenje karijesa, zubne krunice i mostovi i popravka oštećenih zuba. Na primjer, prevalencija napuklih zuba je oko 80% kod pacijenata starijih od 40 godina. Incidenca nepotpunog preloma zuba sa vitalnom pulpom je 9,7%.

Izvor: Dwnal Tribune Srbija

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -