NaslovnaSavjetiOboljenja jezika

Oboljenja jezika

- Advertisement -

Jezik je organ koji nam pomaže da govorimo, jedemo i pijemo.

Međutim, kao i sa bilo kojim drugim organom u tijelu, mogu se pojaviti određena oboljenja jezika, koja mogu biti veoma neprijatna. U ovom blogu ćemo razmotriti neka od najčešćih oboljenja jezika.

Foto: medicalnewstoday.com

Najčešća oboljenja jezika
Prvo i najčešće oboljenje jezika je afta. Afta je bolna, crvena lezija na jeziku koja se često javlja zbog oslabljenog imunološkog sistema ili stresa. Ova pojava može biti veoma bolna i otežati govor i jelo. Međutim, većina afti se povlači sama od sebe u roku od nekoliko dana.

Drugo oboljenje jezika je glositis, što je upala jezika koja može biti izazvana bakterijama, virusima, alergijama ili nedostatkom vitamina. Simptomi uključuju oticanje, crvenilo i bol u jeziku, što može dovesti do teškoća u govoru i gutanju hrane. U liječenju glositisa obično se koriste antibiotici, antihistaminici ili dodatni vitamini. Treće oboljenje jezika je leukoplakija, koja se manifestuje kao bijela mrlja na jeziku koja može izazvati nelagodu ili bol.

Ovo stanje obično nije opasno po život, ali može ukazivati na neke druge probleme u organizmu. Ako primijetite bijelu mrlju na jeziku, obratite se ljekaru kako biste dobili pravilnu dijagnozu. Kandidijaza je još jedno oboljenje koje može uticati na jezik. Kandidijaza je infekcija gljivicama koja može izazvati bijelu prevlaku na jeziku i drugim dijelovima usta.

Ovo stanje može biti bolno i otežati govor i jelo, a može se liječiti antifungalnim lijekovima. Osim ovih najčešćeih oboljenja, promjene na jeziku mogu biti i mnogo ozbiljnijeg karaktera, u smislu lezija ili izraslina. U ovakvim situacijama, ukoliko se promjena ne povuče sama od sebe u roku od dvije nedelje, potrebno je da se obratite svom doktoru.

Najčešće su to oralni ili maksilofacijalni hirurg. Suština je da se utvrdi da li je neka promjena dobroćudna ili ne, i da se u skladu sa tim dalje pristupi liječenju. Ukratko, oboljenja jezika mogu biti veoma neugodna i ometati vašu svakodnevnu rutinu.

Ako primijetite bilo kakve promjene u boji, teksturi ili funkciji jezika, obratite se ljekaru kako biste dobili pravilnu dijagnozu i tretman. Održavanje zdravlja usta i zuba, uključujući redovno pranje zuba, upotrebu zubne niti i redovne posjete stomatologu, kao i redovno čišćenje jezika, mogu pomoći u sprječavanju ovih oboljenja.

Izvor: Dr Bede

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -