NaslovnaObavještenjaObavještenje Nikole Barovića, v.d. predsjednika Stomatološke komore Crne Gore

Obavještenje Nikole Barovića, v.d. predsjednika Stomatološke komore Crne Gore

- Advertisement -

Doktor Nikola Barović, koji je 2. jula na vanrednoj Skupštini Stomatološke komore Crne Gore, izabran za vršioca dužnosti predsjednika, obratio se svim stomatolozima u Crnoj Gori. Obavještenje prenosimo u cjelosti.

“Koleginice i kolege, svjedoci smo burnih dešavanja u našem strukovnom udruženju proteklih nedelja. Nekih javno iznešenih činjenica u članku “Zašto se traži smjena predsjednika stomatološke komore Crne Gore” ali i nekih manje javnih, netransparentnih i tajnih poteza sa ciljem organizovanja tzv. fer I poštenih izbora za delegate Skupštine Komore Stomatologa Crne Gore.

Foto: commercial.bmoharris.com

Netransparentno, tajno I protivno Statutu Stomatološke Komore Crne Gore – nikako ne može proizvesti nešto pošteno I transparentno i u cilju ujedinjavanja kao što je najavljeno.

Da odredite da li je nešto što je urađeno u proteklom periodu u skladu sa aktima SKCG neće vam trebati ozbiljni advokat nego samo malo vremena da pročitate sledeće činjenice. Statut SKCG (“Službeni list Crne Gore”, broj 29/17 i 22/18) i Poslovnik o radu Skupštine SKCG (od 31.03.2017. god.) predstavljaju najveća pravna akta našeg udruženja.
Hronološki:

*31.05.2021. godine – Grupa delegata Skupštine (saglasno članu 21 stav 5 Statuta
Stomatološke komore Crne Gore i članu 16 stav 2 Pravilnika o radu Skupštine
stomatološke komore), predala je zahtjev za sazivanje vanredne sjednice Skupštine;
*02.06.2021. godine – Na osnovu člana 21 stav 5 Statuta Stomatološke komore Crne Gore (“Službeni list Crne Gore”, broj 29/17 i 22/18), člana 16 Poslovnika o radu Skupštine Stomatološke komore Crne Gore od 31.03.2017. godine, a na inicijativu jedne trećine članova, predsjednik Skupštine dr Goran Radulović, zakazao je III vanrednu sjednica Skupštine Stomatološke komore Crne Gore u Hotelu Ramada u Podgorici za 02. 07. 2021. godine sa sledećim dnevnim redom :

1.Usvajanje Zapisnika sa II vanredne elektronske sjednice Skupštine Stomatološke
komore Crne Gore u 2021. godini od 15.2.2021. godine (u prilogu);
2.Prijedlog za razriješenje Predsjednika Stomatološke Komore Crne Gore;
3.Skraćenje mandata Skupštini komore i Izvršnom odboru komore;
4.Prijedlog za članove komisije koji će organizovati sastanke po podružnicama komore za izbor novih delegata u Skupštini komore i novih članova Izvršnog odbora;
5.Druga pitanja od značaja za rad Komore.

*Period 02.06-02.07.2021. – Umjesto da se dostojanstveno povuče, tada aktuelni predsjednik Komore i njegova prva saradnica, pokušali su i pokušavaju da tajno i kako se od njih očekuje netransparentno dovedu u zabludu brojne kolege moleći ih da potpišu izvjesnu peticiju za izbor Izborne komisije. Zatim nelegitimno imenuju istu (Izbornu komisiju može imenovati SAMO Skupština stomatološke Komore Crne Gore) koja samoinicijativno donosi neke pravilnike. Stoga su novozakazani izbori i sva akta i pravilnici donešeni od 02.06 do danas NELEGITIMNI.

Među članovima tajno predložene komisije i potpisnicima peticije, koji su manipulacijama dovedeni u zabludu da budu predloženi ili zamoljeni da potpišu, svakako da ima časnih kolega kojima je dobrobit stomatologije Crne Gore na prvom mjestu, a svojim integritetom i poštenjem zaslužuju mjesto u Izbornoj komisiji.

Foto: freepik.com

Obzirom da u Statutu i Poslovniku o radu Skupštine SKCG jasno i nedvosmisleno stoji da je JEDINO LEGITIMNO da zakazana skupština (tada zakazana III vanredna Skupština – za 02.07.) može raspustiti “sama sebe” (skratiti mandat) kao i da bira većinom prisutnih glasova Izbornu komisiju, tada aktuelni predsjednik Komore dr Goran Mandić, valjda jasno svima, da bi sačuvao svoju poziciju kreće u opstrukciju održavanja III vanredne Sjednice SKCG (na kojoj je predvidio da ukoliko bude održana da će zbog opšteg nezadovoljstva kolega on biti smijenjen, te da će svakako skupština biti raspuštena, izabrana izborna komisija i biti raspisani novi izbori) i paralelno on bira Izbornu komisiju.

*30.06.2021. godine – Predsjednik Skupštine SKCG dr Goran Radulović suprotno Statutu i Poslovniku o radu skupštine, na osnovu usmenog obavještenja, lažno, sa diskutabilnom vjerodostojnošću potpisa, i u cilju opstruiranja održavanja vanredne sjednice, (što je će se i na održanoj sjednici pokazati) pokušava da otkaže legitimno zakazanu sjednicu SKCG

*01.07.2021. godine – Potpresjednik skupštine SKCG i jedan od potpisnika inicijative dr Pavle Jauković obavještava kolege i Komoru da će se sjednica održati i da će se kvorum utvrditi uživo kako je jedino i legitimno i ispravno. On podsjeća, da u Članu 21. Statuta SKCG (stavovi 6 i 7) nedvosmisleno piše “Predsjednik Skupštine dužan je da sazove sjednicu Skupštine najkasnije 30 dana od dana dobijanja predloga iz stava četiri ovoga člana” “Ukoliko predsjednik Skupštine ne postupi u smislu stava 5 ovoga člana skupštinu mogu zakazati sami predlagači” pa predsjednik skupštine NE MOŽE OTKAZATI zakazanu skupštinu.

Foto: freepik.com

Takođe u skladu sa Statutom Stomatološke Komore član 17. Skupština Komore jasno i nedvosmisleno 1.Bira i razrješava predsjednika Komore (alinea 9); 2. Donosi odluku o raspuštanju Skupštine i prijevremenim izbrima (alinea 17) na osnovu čega je i sačinjen Dnevni red vanredne skupštine Stomatološke Komore. Dakle jedino legitimno izabrani delegate Skupštine mogu glasati po predloženim tačkama.

Takođe, u skladu sa članom 22. Statuta SK Skupština može početi sa radom ako sjednici PRISUSTVUJE više od polovine ukupnog broja članova. – Što se jedino može zaključiti uživo! U skladu sa članom 17. Poslovnika o radu SKCG sjednicom Skupštine predsjedava predsjednik skupštine, a u slučaju odsutnosti ili spriječenosti predsjednika, zamjenik predsjednika Skupštine.

*02. 07. 2021.
*Vidjevši da legitimno zakazanu sjednicu, pored velikog pritiska na delegate, ne može na prevaru otkazati, te da će većina sigurno doći, tadašnji predsjednik Komore pokušava na još jedan, prostački način, da opstruira održavanje sjednice. Jutro pred održavanje sjednice otkazuje zakupljenu salu sa zahtjevom “Da će Komora platiti salu u zakazanom terminu (opet neracionalno trošenje sredstava svih nas), a da sala mora biti zaključana ili da je Hotel ne smije dati u zakup nikom”. Većina delegata iz sopstvenih sredstava zakupljuje novu salu u hotelu i obezbjeđuje uslove za održavanje sjednice.
*Održana III vanredna Skupština SKCG

Na održanoj III vanrednoj Skupštini SKCG legitimno i uz pristvo kvoruma donešene su sljedeće odluke:
1.Razrješenje dr Gorana Mandića sa mjesta predsjednika SKCG;
2.Imenovanje dr Nikole Barovića za vršioca dužnosti do izbora novog predsjednika SKCG;
3.Imenovanje Centralne izborne Komisije;
4.Raspuštanje Skupštine i Izvršnog odbora SKCG;

Dakle jedino na ovaj način, III Vanredna sjednica Skupštine je u skladu sa Statutom I Poslovnikom SKCG mogla donijeti Odluke o Imenovanju Centralne Izborne Komisije i raspustiti “sama sebe”. Pa sve druge odluke i pravilnici koji donosi samoizabrana komisija nijesu u skladu sa Zakonom.
Molim kolege da ne podliježu manipulacijama, dr Gorana Mandića, koji nema demokratskog kapaciteta da usled gubitka podrške većine delegata, sam napusti funkciju.

Očigledno, isključivo vođen svojim ličnim interesima dijeli kolege i odugovlači sa predajom dužnosti koja je zbog svega gore navedenog legitimna i evidentna. Ovdje je sve kristalno jasno jer je većina izglasala nepovjerenje. Ko gubi ima pravo i da se ljuti, ali ne i na način da stopira razvoj Komore i koči demokratski proces. Postajem sve sigurniji da je dr Goran Mandić vrijedno radio na unapređenju stomatologije u protekle dvije godine, kao što u proteklih mjesec dana svakodnevno radi na opstrukciji demokratskih procesa i podjeli kolega – do njegove smjene nebi ni došlo. Ovako, većina kolega je jednoglasno odlučila!

Siguran sam da će kolege iz Centralne izborne Komisije, koji su izabrani legitimno i u skladu sa Statutom na Skupštini SKCG, organizovati demokratske, transparentne i fer izbore na kojima će svaki kolega moći da bira i da bude biran. Takođe, Izborna Komisija koju su tadašnji predsjednik i njegova saradnica, doveli u zabludu i dali im lažni legitimitet za organizovanje novih izbora, postaće svjesni svoje odgovornosti i u pravnom i u moralnom smislu te da će obustaviti brzu I netransparentnu organizaciju izbora koja predstavlja ponovnu tačku razdora među kolegama, snižava reputaciju naše struke i jedino ide u prilog dr Goranu Mandiću.

Nakon primopredaje dužnosti, garantujem vam da će se održati legitimni, fer i potpuno transparentni izbori za organe Komore, kao i da će i tokom izbora, a i u budućim tijelima Stomatološke Komore Crne Gore biti prostora za sve kolege koji budu smatrali da mogu dati lični doprinos razvoju stomatologije u Crnoj Gori, a sve to u skladu Statutom SKCG. Bez podjela i ličnih interesa – jedino zajedno, pošteno i transparentno možemo zaštiti i unaprijediti našu struku! Kolege, stomatologija nam je svima na prvom mjestu”, piše na kraju obavještenja.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -