NaslovnaZanimljivostiNovo istraživanje: Stomatolozi prave greške u dijagnozi kada se suoče sa vremenskim...

Novo istraživanje: Stomatolozi prave greške u dijagnozi kada se suoče sa vremenskim pritiskom

- Advertisement -

Stomatolozi mogu da propuste važne detalje sa rendgenskih snimaka kada su stavljeni pod vremenski pritisak. To je rezultat novog istraživanja koji je vodio Univerzitet u Plimutu (Engleska). Studija koja je objavljena u časopisu „Journal of Dentistri“, a pokazala je da su stomatolozi primarne zdravstvene zaštite propustili da vide 67% gubitka kostiju i 40% karijesa na uzorku stomatoloških rendgena, kada im je dato ograničeno vrijeme da ih procijene. Međutim, 40 učesnika u studiji su u prosjeku pravilno dijagnostifikovali sve patologije povezane sa gubitkom kostiju i pravilnim propadanjem zuba, kada nisu bile suočeni sa vremenskim pritiskom.

Stomatološki rendgenski snimci se gledaju rutinski od strane stomatologa kako bi otkrili propadanje zuba i gubitak koštane potpore oko zuba (što je znak teške bolesti desni). Učesnici studije, svi iz stomatoloških ordinacija u i oko jugozapadne Engleske, ocijenili su da je nivo stresa mnogo veći u situaciji kada su pod pritiskom vremena nego kada nemaju vremenski pritisak. Istraživanje je vodio Anastasios Plesas, akademski klinički saradnik na Stomatološkom fakultetu Peninsula, u saradnji sa školom za psihologiju na Univerzitetu u Plimoutu.

-Sproveo sam ovo istraživanje, jer ne postoje druge studije koje bi procjenjivale učinak stomatologa pod vremenskim pritiskom, i to je zaista važno pitanje. Ovaj rad je pokazao značajno pogoršanje dijagnostičkih performansi stomatologa prilikom pregleda rendgenskog snimka pod vremenskim pritiskom. Dijagnostičke greške mogu ugroziti sigurnost pacijenata. Dijagnoza može dovesti do toga da pacijenti u budućnosti imaju potrebu za složenijim tretmanom ili čak nepotrebnim vađenjem zuba. Ova studija pokazuje da ne bi trebalo da se previše vodimo vremenom za zakazivanje, kako bismo mogli da smjestimo više ljudi, već da gledamo druge načine da zadovoljimo potrebe pacijenata – rekao je Plesas.
Potpuna studija je naslovljena „Uticaj vremenskog pritiska na dijagnostičke performanse stomatologa“ i sada je dostupna za pregled u „Journal of Dentistri“.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -