NaslovnaSavjetiNovo istraživanje: Slatka pića mogu dovesti do povećanog rizika od smrti

Novo istraživanje: Slatka pića mogu dovesti do povećanog rizika od smrti

- Advertisement -

Već nekoliko godina stomatolozi i ljekari upozoravaju da se ne piju previše slatkih pića zbog opasnosti koju predstavlja opasnost za sveukupno zdravlje. Nova studija je dala puno razloga da se kaže NE šećeru. Zapanjujuća nova istraživanja otkrila su vezu između konzumiranja slatkih pića i povećanog rizika od smrti od svih uzroka. Studija je obuhvatila preko 450.000 ljudi širom Evrope i pokazala da su oni koji su pili dva ili više bezalkoholnih pića dnevno bili više izloženi riziku od umiranja od srčanih bolesti, bolesti creva i moždanog udara. Kao dio studije, istraživana su konzumiranje bezalkoholnih pića u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Španiji. Dr Najdžel Karter, izvršni direktor Fondacije za oralno zdravlje, vjeruje da su otkrići sjajan podsjetnik da je dijeta prepuna šećera izuzetno štetna za naše zdravlje.

„U Velikoj Britaniji imamo jednu od najviših stopa konzumacije šećera na svijetu. Ova studija je zastrašujuće sredstvo za otvaranje očiju i podsjeća nas da prekomjerne količine šećera mogu biti zaista štetne za naše zdravlje. Dodani šećer je glavni krivac kada se radi o nekoliko glavnih hroničnih bolesti, uključujući propadanje zuba, dijabetes i srčane bolesti. Mora se učiniti više kako bi se smanjila potrošnja šećera i stimulisale zdravije alternative“, upozorava Karter.
Propadanje zuba u detinjstvu i gojaznost dva su raširena problema u Velikoj Britaniji koja su proizašla iz visokog nivoa konzumacije šećera. Nedavne brojke javnog zdravstva Engleske ukazuju na to da su djeca u dobi od deset godina već konzumirala šećer u vrednosti od 18 godina. Kao rezultat toga, truljenje zuba trenutno je najčešća hronična bolest među najmlađim članovima društva. Studija, objavljena u „JAMA Internal Medicine“, otkrila je da su slatki bezalkoholni napici povezani sa smrću od probavnih stanja, poput bolesti crijeva. Vještački zaslađeni ili „dijetni“ bezalkoholni napici bili su čvrsto povezani sa smrću od kardiovaskularnih bolesti.

dr Najdžel Karter
dr Najdžel Karter

„Čišćenje zuba dva puta dnevno, pomoću paste za zube sa fluoridom, presudan je aspekt dobrog oralnog zdravlja, ali ne može spriječiti truljenje zuba izazvano prekomjernom konzumacijom šećera. Moramo paziti na sebe i osigurati da naša ishrana to odražava. Obična voda je najbolji način da ugasimo žeđ, a da ne ugrožava naše zdravlje“.
Dobrotvorna organizacija vjeruje da uspjeh poreza na šećer, uveden u aprilu 2018. godine, pokazuje uticaj na potrošnju šećera.
„Porez na šećer pokazuje da je intervencija vlade apsolutno neophodna za smanjenje količine šećera na policama supermarketa i u domovima. Čvršća regulacija, uz to da zdravije alternative postanu finansijski dostupnije, sljedeći su važni koraci u popravljanju nezdrave veze sa šećerom“, zaključio je dr Karter.

- Advertisment -

POPULARNO

- Advertisment -